сряда, 27 януари 2010 г.

MusicDNA ще се бори да измести MP3


МР3-ките са най-популярният аудио формат днес и това лесно може да проверите с преглеждане на настоящия си плейлист от песни. Нов конкурент на хоризонта обаче обещава да се пребори за първото място - става дума за MusicDNA.
Зад MusicDNA стоят хора, занимавали се с МР3 преди години, като например норвежкия разработчик Дагфин Бах. Г-н Бах разказва, че малкият аудио файл всъщност ще съдържа в себе си информация с обем до 32GB, която на всичко отгоре можела да се ъпдейтва при всяка връзка с интернет.
На практика основната разлика между добрите стари МР3-ки и новия MusicDNA формат е, че последният носи много повече от звук и базова информация като името на песента, изпълнителя и тн. Освен тези данни, MusicDNA може да съдържа текста, обложката, видео клипове, постове от блог (на изпълнителя?), други линкове и тн.
MusicDNA ще бъде предложен за тестово ползване тази пролет, а финалната версия на формата очакваме да се появи до края на лятото на 2010 г. Създателите му обещават, че всички досегашни МР3 устройства ще могат да просвирват и MusicDNA.

Няма коментари:

Публикуване на коментар