неделя, 17 януари 2010 г.

Нов тип диспели хабят 4 пъти по-малко ток

Разработката се базира на лазерно-фосфорна технология

Американска компания предлага нова технология за дисплеи, която обещава да намали значително консумацията на енергия. Лазерно-фосфорните екрани (LPD) на Prysm са четири пъти по-икономични, в сравнение с течнокристалните (LCD) и светодиодните (LED), съобщи electronista.com.

Новият тип екрани могат да имат произволни размери и форми, споделя Роджер Хаджар, технически директор на Prysm. Яркостта също варира в широки граници чрез насторйка на мощността на лазера.

На външен вид обаче LPD напомнят на вече излизащите от употреба монитори с електронно-лъчева тръба (CRT). Освен това производството им ще бъде по-скъпо от това на LCD дисплеите.

Prysm все пак се надява, че лазерно-фосфорната технология ще се наложи, заради ниското енергопотребление. В допълнение, LPD екраните имат по-голям зрителен ъгъл и поддържат по-висока резолюция от течнокристалните дисплеи.

LPD технологиятна може да се използва за рекламни цели, както и в лаптопи, смартфони и други устройства, като условието е цената на лазерно-фосфорните екрани да падне до приемливи нива. Очаква се скоро Prysm да започне масово производство на LPD дисплеи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар