петък, 29 януари 2010 г.

AMD ще представи Phenom II X6 през второто тримесечие на 2010 г.


Както вече е известно, бъдещите процесори на AMD които можем да очакваме през тази година са моделите с кодово наименование Thuban. Те ще имат шест ядра и се предполага, че ще се предлагат под името Phenom II X6. Към момента се очаква, че предлаганите модели с въпросният шестядрен кристал ще са в четири разновидности, като официалното им представяне ще стане през второто тримесечие на 2010 г.

Подобно на своите предшественици те ще използват Socket AM3 и ще поддържат работа с двуканална DDR3 памет. Интересното е, че при тях ще се използва монолитен кристал притежаващ общо шест х86-64 ядра всяко от които разполагащо със собствена кеш памет от първо ниво с обем 128КВ. Освен нея ядрата ще имат налични също така по 512КВ кеш от второ ниво както и обща кеш памет от трето ниво с обем 6МВ. За разлика от другите модели от поколението К10 при които честотата на HyperTransport шината е 1800MHz или 2000MHz при новите модели тя ще е с честота 2400MHz. Производството на процесорите ще става по 45nm процес във фабриките на GlobalFoundries.

Четирите модела с които AMD ще стартира линията от шестядрени процесори ще са следните: Phenom II X6 1035T, Phenom II X6 1055T, Phenom II X6 1075T и Phenom II X6 чиито модел все още не е известен. За последният се предполага, че ще представлява Black Edition вариант с отключен множител. Това което е известно за процесора е, че той ще работи при тактова честота от 2,8GHz при ниво на TDP от 140W. Моделът Phenom II X6 1075T чиято тактова честота (както и на оставащите процесори) все още не е известна. Нивото на TDP за този процесор ще е в рамките на 125W от което може да се предположи, че неговата честота вероятно ще е по-ниска от 2,8GHz.

Плановете на AMD са представянето на въпросните четири модела да съвпадне с анонса на чипсетите от осма серия, като върховият модел ще бъде AMD 890FX следван от AMD 890GX. Чипсетите ще бъдат окомплектовани с допълнения от серията AMD SB800 осигуряващи поддръжка на SATA 6Gbps и USB 3.0. Засега не е ясно дали новите чипове ще се поддържат от вече наличните дънни платки, но според AMD това може би ще е възможно за някои от моделите с чипсет от 7-ма серия след ъпдейт на BIOS-a.

Няма коментари:

Публикуване на коментар