петък, 22 януари 2010 г.

КРС наложи глоби на Мобилтел и Глобул


Операторите не са намалили цените за терминиране

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) санкционира "Космо България Мобайл” ЕАД (Глобул) и „Мобилтел” ЕАД (Мобилтел), както и лицата, представляващи предприятията, за неизпълнение на наложени от регулатора ценови ограничения.

До изпълнение на задълженията им, на всеки от операторите е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. седмично, а на представляващите ги лица са определени глоби в размер на 500 лв. седмично.

През март миналата година на трите български мобилни оператора - Виваком, Глобул и Мобилтел, бяха определени ценови ограничения, изразяващи се в задължение за поетапно намаляване на цените за терминиране на мобилни разговори в техните мрежи по график, определен от регулатора.

Считано от 1 януари тази година, цените за терминиране в мрежите на операторите следва да бъдат 20,5 ст./силен трафик и 15 ст./слаб трафик.

Глобул и Мобилтел не са представили на регулатора подписани анекси към договорите за взаимно свързване, удостоверяващи прилагането на ценовите ограничения, вкл. и след изпратените от КРС покани за доброволно изпълнение.

Регулаторът е установил, че окончателното подписване на анексите от страните по съответните договори е препятствано от двата оператора, тъй като те са въвели допълнителни клаузи, които не са обективно необходими за реализация на взаимното свързване между мрежите.

Изпълнението на решението на КРС от март 2009 г. е от съществено значение за телекомуникационния сектор и потребителите, посочиха от регулатора. До приемането му българските мобилни оператори поддържаха най-високите цени на едро на разговори в техните мрежи, което създаваше условия за ограничаване на конкуренцията в сектора и увреждаше интересите на потребителите, заявиха от КРС.

Предприетите от Комисията действия бяха подкрепени и от страна на правителството. В края на миналата година премиерът Бойко Борисов проведе среща с участието на тримата мобилни оператори и председателя на КРС, на която операторите поеха ангажимент да спазват графика за поетапно намаляване на цените за терминиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар