четвъртък, 28 януари 2010 г.

Apple представи iPad


След като плановете на Apple да разработи и започне продажбата на нетбук или таблет бяха обект на сериозни спекулации месеци наред, най-сетне станаха ясни реалните продукти които можем да очакваме. Компанията демонстрира своята нова разработка носеща името Apple iPad, представляващо комбинация от таблет-РС, четец на електронни книги и дори смартфон.

Надеждите на Apple са чрез iPad да промени значително концепцията на потребителите по отношение на игрите, четенето на книги и работата с компютър в комбинация с мобилно устройство. По думите на Стив Джобс: "iPad е демонстрация на нашите върхови технологични възможности и представлява магическо и революционно устройство с невероятна цена. iPad не само дефинира отново понятието за мобилни устройства но и създава изцяло нова категория компютри позволяващи на потребителите да се свържат със своите приложения и данни по много по-удобен начин."


От хардуерна гледна точка Apple iPad е базиран на SoC платформата A4 разработена от компанията РА Semi и използваща ARM процесор с тактова честота 1GHz. Поначало тази SoC платформа е разработена за използване в ултра-мобилни устройства и може да работи активно захранвана от батерия до около 10 часа. Под "активно" в случая се разбират действия като четене на книга, гледане на видео или слушане на музика при яркост на дисплея на ниво около 50%. Засега все още не е ясно каква ще е производителността на въпросната SoC система, но при представянето на Apple iPad компанията е демонстрирала конвертирана версия на играта Need for Speed: Shift. Това може да означава, че устройството разполага с относително мощна графична подсистема – нещо което несъмнено ще зарадва геймърите. Дисплеят на Apple iPad е с диагонал 9,7 инча и представлява IPS LCD екран поддържащ мулти-тъч и работещ при резолюция от 768х1024 пиксела.

За складиране на инфорамция Apple iPad ще използва флаш устройство като обемът ще може да е 16, 32 или 64GB. Освен него устройството ще разполага с вградена безжична мрежова карта поддържаща Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 2.1 + EDR и 3G, USB и четец за SD карти. Размерите на iPad са 24,3 х 19 х 1,3 см (височина, широчина, дебелина) при тегло от около 0,7 кг. Операционната система която ще се използва ще е iPhone OS 3.2, като съвсем естествено ще могат да се използват всички приложения разработени за iPhone.

Според плановете на Apple iPad ще бъде наличен в продажба към края на месец март, като цената на която ще се предлага ще е около $499 за варианта с 16GB твърд диск, $599 за предложението с обем 32GB и $699 за модела с 64GB SSD. Моделите поддържащи безжична мрежа Wi-Fi 802.11n и 3G ще се появят малко по-късно – през месец април. Техните цени ще са $629, $729 и $829 съответно за моделите с 16, 32 и 64GB твърд диск.

Няма коментари:

Публикуване на коментар