сряда, 13 януари 2010 г.

Nvidia отлага GeForce GTX 300 за края на тримесечието


По всичко личи, че следващото поколение графични процесори на Nvidia със сигурност ще бъде запомнено със своите... отлагания. Според последните слухове компанията ще отложи за пореден път официалното представяне на графичните карти от серията GeForce използващи процесор с кодовото име Fermi. Предишните планове на компанията бяха да представи официално моделите от серията GeForce GTX 300 до края на януари 2010 г.

След промените обаче вероятно Nvidia ще представи новите модели около края на месец март, което от техническа гледна точка не е промяна в обещанията на компанията тъй като тя планираше това да стане през първото тримесечие на годината. Историята на новото поколение на Nvidia е "белязано" от доста подобни отлагания, касаещи както моделите от серията GeForce така и вариантите за GPGPU пазара продавани под името Tesla. Специално що се отнася до серията Tesla компанията успя да приключи с разработката на два модела под името Nvidia Tesla HPC които бяха представени официално преди около месец.

Обновените планове на Nvidia спрямо игровите видеокарти са да представи новите модели през месец март тази година, стартирайки с GF104. Той ще представлява видеокарта с процесор Fermi/GF100 произвеждан по 40nm процес и поддържащ DirectX 11, като ще се използва GDDR5 памет и ще е ориентиран към върховият пазарен сегмент. Останалите части от пазара ще бъдат "покрити" от вече представените модели GeForce GTS 250, GeForce GT 240, GeForce GT 220 и т.н.
Дори и тогава Nvidia вероятно ще срещне сериозни трудности пред запазване на пазарният си дял, тъй като тези поостарели DirectX 10 модели ще се изправят срещу атаката от DirectX 11 предложенията на ATI. Тя планира да представи моделите Radeon HD 5670/5650 (Redwood) и Radeon HD 5450 (Cedar) през този месец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар