четвъртък, 14 януари 2010 г.

Първи снимки на референтен модел с графично ядро AMD Cedar

След представянето на моделите Radeon HD 5770 и (бъдещият) Radeon HD 5670 AMD е почти готова с цялостното покриване на пазара от гледна точка на възможни разновидности. Към момента основните "дупки" в гамата от предлагани модели са между моделите Radeon HD 5850 и Radeon HD 5770 където се очаква да се позиционира Radeon HD 5830 и предложенията в ниският клас. За там компанията подготвя модел използващ процесор с кодово наименование Cedar, който се очаква да бъде представен съвсем скоро.

Очаква се Cedar всъщност да представлява "половин" Redwood – той ще притежава 200 шейдърни процесора и 64-битов интерфейс за комуникация с паметта. Поддържаната от графичното ядро памет включва както GDDR5 така и GDDR3. Подобно на всички други модели от гамата на компанията Cedar поддържа DirectX 11. Графичното ядро ще се използва в две различни серии – Radeon HD 5400 (който вероятно ще използва GDDR3 памет) и Radeon HD 5500 (при който ще се използва GDDR5 памет).


Първите модели се очаква да бъдат представени към края на месеца и ще включват вариантите Radeon HD 5450, Radeon HD 5550 и Radeon HD 5570. Първите снимки на референтните образци вече се появиха в мрежата, като все още не е ясно за кой конкретен модел става въпрос. Както е видно от снимките новото предложение ще представлява low-profile вариант като вероятно ще се използват както модели с активно така и такива с пасивно охлаждане.

Изводите с които ще разполагат видеокартите включват DVI-D и DisplayPort, като аналоговият D-Sub порт ще бъде изведен на планката на платката. Засега все още не е ясно какви ще са цените на които ще се предлагат видеокартите но те със сигурност ще са значително под нивото от $100 където се позиционира Radeon HD 5670. Основната област на приложение към която ще са насочени ще са НТРС системите и различните варианти на конфигурациите за домашен мултимедиен център.

Няма коментари:

Публикуване на коментар