четвъртък, 28 януари 2010 г.

Asus разработва Radeon HD 5970 с фабричен овърклок?


Към момента като най-бърза графична карта в света несъмнено може да се посочи моделът AMD Radeon HD 5970, използваща два графични процесора на една платка. Тънкият момент тук се явява фактът, че Radeon HD 5970 всъщност използва графични процесори работещи при понижена честота, като причината за това е вместване на модела в границите за енергоконсумация.

Съвсем логично като следствие на този факт се явява и по-ниската производителност на въпросният модел в сравнение с две пълноценни видеокарти AMD Radeon HD 5870. Компанията Asustek Computer обаче е решила да направи нещо по въпроса и според неофициална информация в момента разработва модел който ще представлява първият фабрично овърклокнат Radeon HD 5970. Моделът Asus Ares ще използва два пълноценно работещи графични процесора Radeon HD 5870 с тактова честота 850MHz и 256-битова шина за комуникация с паметта, респективно работеща на 4,8GHz и имаша обем 2GB тип GDDR5.


Както може да се допусне съвсем логично, Ares ще използва специално разработена за целта платка осигуряваща необходимото захранване, както и охлаждаща система която да се справи с повишеното топлоотделяне. Очакванията на Asus са Ares да предложи забележимо подобрение на производителността в сравнение с фабричните Radeon HD 5970.

Засега все още не е ясно нито каква ще е цената на Ares, нито какви ще са произведените от този модел количества. Логично е да се допусне, че Asus едва ли ще започне масово производство на модела тъй като той ще има относително висока цена и ще е ориентиран само и единствено към ентусиастите. Подобна е ситуацията и с модела Mars разработен от компанията преди известно време, при който се използваха два пълноценно работещи графични процесора GeForce GTX 285. От този модел бяха произведени само хиляда броя и цената им беше изключително висока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар