петък, 22 януари 2010 г.

ЕК позволи на Oracle да се сдобие със Sun Microsystems


След тримесечно разследване ЕС смята, че сливането ще да се отрази благоприятно на пазара. Русия и Китай може да не го одобрят.

Изпреварвайки очакванията, Европейската комисия днес следобед одобри придобиването на Sun Microsystems от страна на Oracle съгласно регулациите на ЕС за сливанията и придобиванията. След задълбочено разследване на случая, започнато през септември 2009, Еврокомисията e стигнала до извода, че транзакцията няма да възпрепятства ефективната конкуренция на европейския пазар или която и да е отделна част от него.

Еврокомисарят по конкуренцията Нели Крьос заяви, че е удовлетворена от приведените аргументи, че конкуренцията и иновациите ще бъдат съхранени на всички засегнати пазари. Придобиването на Sun от страна на „оракула“, според еврокомисарката, има потенциал да съживи „важни активи и да създаде нови и иновативни продукти“.
Сделката започна още през април 2009 г., когато Oracle поиска да купи Sun за 7,4 млрд. долара. През август 2009 щатското министерство на правосъдието разреши сливането, след като проучи потенциалния ефект от него върху развитието на Java. Следващият, който трябваше да се произнесе, бе Европа, но Еврокомисията възрази по сделката и малко след това започна собствено разследване, свързано с опасностите за свободната конкуренция в резултат на факта, че Oracle ще се сдобие с MySQL.

През времето, в което ЕК разучаваше до какво може да доведе сделката, анализаторите предупредиха, че придобиването може да отблъсне мнозина MySQL потребители. Михаел „Монти“ Видениус, създателят на MySQL, стартира мощна уеб-кампания за борба срещу сделката Oracle-Sun. Той призова всички интернет потребители да се обединят и да предотвратят сделката, като пишат до ЕК, че са против нея. За много кратко време кампанията натрупа огромен брой поддръжници, като само до началото на януари се събраха над 14 хиляди фенове, а към днешна дата те са над 30 хиляди.

Американските сенатори се намесиха, като призоваха ЕС да побърза с разследването си и одобрението. Те посочиха, че след като САЩ е дала благословията си, Европа няма причина да не направи същото. Не липсваха и куриозни моменти - френска компания предложи да разреши проблема, като придобие MySQL за едно евро.

На 10 декември започна изслушване, на което Oracle трябваше да защити сделката и да гарантира, че това няма да навреди на конкуренцията. За неколкодневното изслушване бяха привлечени големи институции от Европа, които да защитят "оракула". Малко след това се появиха твърдения от "добре осведомени източници", че сделката ще получи зелена светлина.

Очаква се, че процедурата по придобиването ще приключи съвсем скоро, може би още през февруари. Според пазарни анализатори, веднага след това може да се очаква масово съкращаване на служителите ор екипа на Sun Microsystems. Техният брой ще е голям и може би ще достигне половината от боря на сега работещите там.

Възможно е Русия и Китай да не разрешат мега-сделката. Русия вече е започнала собствено разследване. Според анализаторите обаче надали Oracle ще има желанието и търпението да изчака всяка държава поотделно да се произнесе относно сливането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар