сряда, 13 януари 2010 г.

Google представи собствената си разработка на мобилен телефон - Nexus One


От доста време се носят слухове, че Google разработва собствен мобилен телефон който ще бъде представен в най-скоро време. В крайна сметка по всичко личи, че слуховете ще се потвърдят, тъй като компанията разкри плановете си да разработи въпросният мобилен телефон който всъщност ще е доста повече от просто устройство за комуникация.

Моделът Google Nexus One ще е базиран на процесор ARM с тактова честота 1GHz и по думите на Анди Рубин, вицепрезидент на отдела по разработки в Google ще принадлежи към изцяло нов клас устройства носещи името "супертелефони": "Nexus One принадлежи към тепърва появяващият се клас "супертелефони". Чипсетът използван в него е модел 1GHz Qualcomm Snapdragon благодарение на което той всъщност притежава производителността на лаптоп отпреди две до три години. Единственото което остава е да се разработи необходимият софтуер, който да може да се възползва от тази производителност."

Nexus One ще поддържа приложенията Gmail, Google Maps Navigation, Google Voice, Android Market, Picasa, YouTube и т.н. Очевидно целта на устройството далеч не се изчерпва само с възможността за писане на SMS съобщения или извършване на телефонни обаждания. За да се улесни използването на телефона вместо класическият джойстик при този тип телефони Nexus One разполага с миниатюрен trackball.

За производството на Nexus One Google са ангажирали компанията HTC Corp., като основните характеристики на които следва да се обърне внимание са следните:

- Дисплей с диагонал 3,7 инча с резолюция 480x800 и подсветка по AMOLED технология
- Чипсет Qualcomm Snapdragon 3G QSD8250 с тактова честота 1GHz
- Вградена камера с капацитет 5МР и автофокус плюс светкавица и геопривързване
- Вградена памет: 512MB Flash, 512MB RAM
- Възможност за увеличаване на паметта чрез SD карта до максимален обем от 32GB
- Сменяема литиево-йонна батерия с капацитет 1400mAh
- Дебелина от 11,5мм и тегло от около 130 гр.

Проектната цена на която ще се разпространява Google Nexus One ще е около $529 за САЩ, което обаче е твърде вероятно да се превърне в "евро" когато става въпрос за ЕС и България в частност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар