петък, 22 януари 2010 г.

Club3D HD 4350 – пряк конкурент на Nvidia ION


Съвсем скоро Club3D започна продажби на интересен продукт. Става въпрос за нископрофилната видеокарта Radeon HD 4350. Тя използва PCI Еxpress x1 слот, което е още едно от нещата, които я правят малко по-екстравагантна.

Има голяма вероятност новата карта на Club3D да усложни живота на всичко-в-едно платформите на Nvidia и по-точно тяхната платформа ION (използваща процесор Atom и чипсет GeForce 9400M IGP). Тя ще позволи на неттоп и HTPC ентусиастите да се сдобият с дискретен видеоускорител на цена близка до тази на ION.


Видеокартата използва ядро RV710 и работи на референтните честоти. Те са съответно 600MHz на ядрото и 400MHz на паметта (512MB DDR2). Разбира се, тези параметри не предполагат голяма хардуерна мощ, но вероятността да са достатъчни за да бият платформата ION е голяма.

Охлаждането се извършва пасивно, а консумацията на енергия не превишава 20W.Поддържат се стандартите DirectX 10.1, Shader model 4.1 и се предлагат HDMI, DVI и VGA видеоизходи. Ширината на шината към паметта е 64 бита, потоковите процесори са 80, текстурниците – 8 на брой.

С оглед на факта, че Club3D HD 4350 се предлага за използване в евтини малоформатниPC-та за домашно кино (ITX формат), обстоятелството, че тя е двуслотова, създава опасност тя да не се побере в ITX шасита. Това може да се счита за недостатък. Цената й под €40, обаче, е сериозно предимство, правейки я приложима алтернатива на ITX системите на основата на ION графика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар