неделя, 17 януари 2010 г.

Джобс е спортист според 20% от британците

Бил Гейтс е влаков обирджия, показват резултатите от анкета

Британците са странни хора. Винаги са били странни и не веднъж са изненадвали света с решенията си, политиката си или нагласата си за определени неща.

Оказва се, че 20% от британците смятат, че Стив Джобс е популярен футболен играч, разкрива анкета сред случайни хора във Великобритания, проведена от ПР компанията Lewis. Други 10% от населението на острова смятат, че въпросният Джобс навярно е водач на търговско сдружение или асоциация.
Как ли британците си представят Джобс? Навярно го виждат като някакъв потен и рошав полузащитник от треторазряден отбор от малко градче, който мач след мач трупа жълти яростно размахвани картони, сбива се редовно с играчите на противниковия отбор, дърпа ги за косите или мокрите фланелки и винаги гледа лошо на рефера...
Момент, това не е всичко. В същата анкета на ПР агенцията 5% от респондентите описват Бил Гейтс като знаменит влаков обирджия от славните времена на обирите на железниците през 60-те години.
И още: 88% от анкетираните никога не са чували за Тwitter, показва още анкетата. На въпроса какво е фишинг пък мнозинството казват, че това е нещо, което има общо с „грубости в интернет“.
Дали британците са толкова глупави? Все пак това са реални хора, които си купуват технологични продукти и всеки ден боравят с технологии. Ха сега де?
Когато прекарваш времето си в технологичната сфера, все повече виждаш създателите на технологиите като някакви много важни клечки; когато излезеш извън света на технологиите, се оказва, че те не са чак толкова много важни клечки. „Може би е време да поспрем за миг ние технологичната индустрия, за да погледнем отраженията. Не, говоря за собствените ни отражения в огледалото“, шегува се Крис Матижик от CNet News, резюмирал резултатите от забавната анкета.
Може би трябва да осъзнаем, смята авторът, че да продаваш технологични продукти не означава да заслепяваш хората с брилянтни технологични описания и порой от функции, опции, бутони и др. По-добре е да направиш така, че просто да се чувстват комфортно, да им е лесно за работа, приятно, да могат с лекота да усетят какво могат да правят с джаджата. А това е нещо, което онзи „футболен играч“ разбира толкова добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар