петък, 22 януари 2010 г.

Intel лансира интелигентно управление на ресурсите


Когато потребителят не ползва активно компютъра си, технологията свежда до минимум активността на компонентите

Интелигентно управление на производителността, включително енергийна ефективност и възможност за ергономичен дизайн, отличават новата фамилия компоненти от Intel – процесори, чипсети и безжични системи – които корпорацията представи днес у нас. Дебютът бе с „масов“ характер – корпорацията анонсира едновременно пет нови мобилни процесора Intel Core i7, осем нови настолни процесора Intel Core i5, четири нови Intel Core i3, седем нови чипсета Intel 5 series и три нови безжични решения.

Накратко новите възможности включват:

- увеличаване на изчислителната мощ и интелигентно управление на производителността (чрез т. нар. Turbo Boost технология);

- работа с графика, включително подобрено боравене с „тежко“ медийно съдържание „за маниаци“ и усъвършенствана 3D производителност;

- най-добри показатели от гледна точка на съхранение и I/O капацитет;

- подобрена WiFi безжична свързаност'

- DDR3 поддръжка;

- интелигентно управление на енергоконсумацията и енергийна ефективност;

- възможност елегантен дизайн за тънки и леки машини;

Технологията „Turbo Boost“, според която са разработени новите процесори и чипсети, борави с два основни показателя – производителност и енергоконсумация. Така когато потребителят работи с ресурсоемко приложение, машината максимално увеличава производителността на системата.

„Turbo Boost“не е овърклокинг, тук изобщо не става дума за това да се надскачат лимитите на процесора, подчерта Иринел Бурлою, мениджър бизнес развитие за Intel за региона. По думите му, тук става дума за интелигентно управление на множеството ядра в процесорите и „нишките“ данни, които те обработват.

По аналогичен начин когато потребителят не ползва активно компютъра си, интелигентната технология за управление свежда до минимум активността на компонентите и по този начин намалява енергопотреблението.

Работата с тежко медийно съдържание е усъвършенствана, за да могат с лекота да се редактират видео с висока резолюция и сложни музикални записи. По данни на компанията, ако с процесорите Intel Core Duo от 2006 година са били необходими 3 часа, за да се направи 30-минутно HD видео, то сега с новото поколение CPU същата задача се изпълнява за 49 минути.

Възможността за лесно справяне с 3D изображения, превключването на графичните режими с цел олекотяване на графиката при работа с лаптоп на батерии и новите модули за WiFi свързаност са други съществени елементи от нововъведенията в Intel компонентите.

Появата на новото семейство процесори, чипсети и WiFi системи са свързани с прилагането на изцяло нов производствен процес, което дава основание да се говори за „една изцяло нова фамилия“ компоненти, посочи още Бурлою. Става дума за 32-нанометровия производствен процес. Intel с гордост твърди, че е първият чип-производител, преминал към 23-нанометров процес – факт, който е от особено значение в полупроводниковата индустрия.

2 нанометра е големината на един „гейт“ за транзистор в процесора, което значи, че в един процесор се побират 4 милиона транзистора, обясни Бурлою. За сравнение, първите процесори, създадени от компанията през 1971 година, са съдържали 2200 транзистора.

Увеличението е измеримо и от гледна точка на тактовата честота – ако първите процесори са работели на „зашеметителните“ за времето си 4 мегахерца, днес новата фамилия компоненти на Intel без проблем работи на 3 гигахерца.

Въвеждането на 32-нанометровия процес е съществено не само заради горните цифри сами по себе си, но и заради резултата от тяхното нарастване: производителността на процесорите расте, а цените им спадат. „Ако подобно увеличение на темповете и спадане на цените можеше да се случи в автомобилопроизводството, то днес колите щяха да летят почти със скоростта на светлината, а да струват по-малко от един долар“, пошегува се Иринел Бурлою.

Няма коментари:

Публикуване на коментар