петък, 22 януари 2010 г.

Galaxy DualCore GTS250 - една платка, две графични ядра


Докато Nvidia e на прага на стартирането на производство на DX11 съвместимия си хардуерGeForce 100 (с новата процесорна архитектура Fermi), някои от партньорите на компанията изглежда не се отказват от по-старите с две поколения G92 видеоядра. Става въпрос заGalaxy – фирма за компютърни компоненти, известна с интересни хардуерни предложения и агресивна ценова политика.

И така, Galaxy е пред завършване на видеокарта, която използва две графични ядра GTS 250. Те са обединени върху една платка (със син цвят на текстолита) и работят в SLI режим. По-точно – наименованието на продукта е DualCore GTS 250, съвместяващ две G92-426 видеоядра (вариант на G92, но с по-ниска консумация).


Всяко графично ядро разполага с 1GB GDDR3 памет през шина за достъп с ширина 256 бита. Свързването им към системата е осъществено чрез nForce 200 BR-03 мостов чип(bridge chip). За съжаление, изводи за мост за връзка между две графични карти в SLI режим върху платката лиспват. По този начин отпада възможността за използването на поддържания от G92 ядрата Quad SLI начин на работа.

Захранване към картата се подава през два 6-пинови PCI-Express конектора. То се регулира от 9-фазна цифрова PWM схема (схема, използваща широчинно-импулсна модулация за регулиране на изходното напрежение, съкр. ШИМ – бел.ред.).

От техническа гледна точка видеокартата Galaxy DualCore GTS 250 не е първа по рода си. Приблизително от две години съществува Quad SLI-съвместимата GeForce 9800 GX2, която използва два 65-нанометрови G92 чипа, работещи на една PCB. Дали ще предизвика интерес новото творение на Galaxy предстои да видим, тъй като за него все още не са определени дата за официален анонс и цена. По правило, подобни решения се пускат на пазара в ограничен тираж и се продават на загуба, за да привлекат внимание към продукцията на производителя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар