петък, 15 януари 2010 г.

Нестопанско дружество ще управлява БГ домейна


При всички положения държавата трябва да има известна роля в такова дружество, смятат от МТИТС

Сдружение с нестопанска организация трябва да управлява новия български домейн на кирилица. То трябва да е така структурирано, че да защитава интересите на всички страни. Държавата следва да има влияние в него, но да не се меси в дейността му освен ако не става дума за най-важни решения.

Това са част от изводите от дискусия, проведена днес сутринта в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В нея са взели участие всички организации, които до момента са се идентифицирали като имащи интерес към управлението на домейните за България, обяви зам.-министърът Първан Русинов. Повод за срещата бяха резултатите от анкета на МТИТ за националния интернет домейн на кирилица.

Най-предпочитани от потребителите буквени съчетания за българския домейн на кирилица са ".БГ" и ".БГР", показва анкетата. Резултатите разкриват доста пъстра картина по повечето въпроси, свързани с националния домейн, но едно е недвусмислено – всички отговори сочат, че от държавата се очаква повече активност в областта на развитието и управлението на домейна.

Сред организациите, участвали в дискусията, са били Регистър.БГ, сдружение Унинет и Публичен Интернет Регистър, в който има представители на държавата, академичната общност, доставчици и потребители. Представители на академичната общност и бизнеса също са присъствали.

По думите на Русинов, всички участници в двучасовата дискусия са обединени около виждането, че България трябва да кандидатства и да заяви ясна позиция относно домейна ни на кирилица. Затова в края на месеца МТИТС ще подаде заявка за домейна ".БГ" в организацията ICANN, която отговаря глобално за разпределението и управлението на домейните.

ICANN провежда проучване по своя методика и прави оценка на домейна, като анализира техническа база, сигурност и други показатели, обясни Русинов. След като проведе проучването, ICANN ще даде своя отговор дали може на България да се даде домейн на кирилица.

Има вероятност ICANN да откаже да разреши ползването на този домейн заради прилика с друг национален домейн, към който има интерес. Проверка на страницата на глобалната организация е показала, че има "известен процент съответствие" с друг домейн, а именно - ".БФ".

Ако до края на месеца МТИТС успее да подаде заявката за българския домейн на кирилица, след всички проверки и обсъждания от страна на ICANN резултат би трябвало да има към септември, обясни Русинов. За в случай на отказ ведомството ни ще си подготви и алтернативен вариант за домейна.

Нестопанското сдружение, което ще поеме управлението на домейна, трябва да създаде условия за максимално ефикасно управление на домейните, достъпна цена, прозрачна процедура по придобиване, техническа обезпеченост и сигурност. Необходимо е да има и известен опит. Затова, според Първан Русинов, е малко вероятно това да бъде някое новорегистрирано дружество.

Заместник-министърът отклони въпроса дали предпочитанията на ведомството наклоняват везната в полза на "ПИР", който отговаря на всички описани изисквания, и посочи, че тепърва предстои да се обмисля избора на регистъра. Не са изключени и евентуални комбинации и сдружения между заинтересованите страни.

При всички положения държавата трябва да има известна роля в такова дружество, но тя трябва да е минимална, може би по-скоро мониторингова, посочи Русинов. Иначе държавата не бива да се намесва силно в дейността на регистъра, защото интернет общността не толерира агресивна държавна намеса.

Отправна точка за дефинирането на цената на националния домейн на кирилица ще е фактът, че домейн ".EU" може да се придобие само срещу 10 евро.

"Не се знае каква ще е цената. Сегашната цена за български домейн на латиница не е сред най-високите, но от друга страна ".EU" домейн може да бъде купен за 10 евро, което е три пъти по-малко", коментира Русинов. Според него не е вероятно да се стигне до цена от 10 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар