сряда, 27 януари 2010 г.

AMD увеличава пазарният си дял на пазара на процесори


След като през миналата година пазарът на процесори регистрира доста скромен растеж спрямо резултатите от предходната година, изненадващо стана ясно, че AMD е успяла да отнеме известен пазарен дял от Intel. Според проучванията на IDC продажбите на процесори в световен мащаб за четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същото тримесечие на 2008 г са нарастнали изключително малко.

Като цяло за годината нарастването на продажбите е в рамките на около 2,5%, докато печалбите всъщност са регистрирали спад от 7,1% до $28,6 млрд. Според отделно проучване на Mercury Research продажбите на процесори през четвъртото тримесечие на миналата година са прехвърлили 100 млн. броя, като от тях около половината са били предназначени за мобилни устройства.

Разпределено по различните категории дяловете на продадените процесори са следните: около 11,7% от растежа се падат на мобилните процесори и по-специално Atom; х86 сървърните процесори са регистрирали нарастване от около 14,1% а десктоп процесорите около 4,8%. Интересна особеност се явява фактът, че според проучванията на IDC през четвъртото тримесечие на годината AMD е „отнела" около 0,7% от пазарният дял на Intel. За цялата година пазарният дял на Intel е намалял до 79,7% (от 80,5%), докато AMD е увеличила своят дял с 0,8% до 20,1% . В същото време VIA Technologies също е увеличила своето пазарно присъствие с около 0,3%.


Разпределено според различните сегменти промените в пазара за цялата година са следните: при десктоп пазара Intel е загубила около 2,5% от своят дял, като AMD е увеличила с 2,3% своят дял до 28,8%; при мобилните процесори Intel е загубила около 0,3% от своят дял за сметка на увеличение с 0,8% от страна на AMD докато VIA също е загубила около 0,5%; при сървърните процесори Intel е регистрирала увеличение на пазарният си дял с 3,2% за сметка на намаление на дяла на AMD със същата стойност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар