сряда, 13 януари 2010 г.

Първи снимки на Radeon HD 5570


В мрежата започнаха да се появяват първите снимки и информация относно новият бюджетен модел графична карта на AMD. Тя ще поддържа DirectX 11 и ще се предлага под името Radeon HD 5570, като все още не е ясно на коя разновидност на новите графични процесори на AMD ще е базирана. Предположенията по този въпрос са доста спекулативни, като включват възможностите това да е Redwood с понижени характеристики и/или честоти или дори Cedar.

Съществува доста голяма вероятност използваното графично ядро да е Redwood при понижена тактова честота и "подрязани" характеристики, тъй като от останалите характеристики на картата е видно, че тя ще работи със 128 битова шина за комуникация с паметта. Самата памет ще е GDDR3 като обемът й ще е 1GB при тактова честота от 900МHz (ефективна 1800МHz). Очакванията са тактовата честота на графичното ядро да е около 650MHz, като както вече споменахме шината за комуникация с паметта ще е с широчина 128 бита.

Самото ядро ще поддържа DirectX 11, UVD 2.0 и OpenCL 1.0 благодарение на което може би ще може да се използва в някои GPGPU приложения. Според референтният дизайн охлаждането ще става чрез алуминиев радиатор и вентилатор върху графичният процесор а паметта ще се охлажда от въздушният поток.
Захранването на графичната карта ще става през PCI-Express слота като няма да се налага свързването на допълнителен PCI-Express захранващ конектор – факт, който я превръща в доста примамлив продукт за НТРС системите и конфигурациите търсещи по-ниска консумация на енергия. Засега все още не е ясно каква ще е цената на новият модел както и кога ще бъде наличен в продажба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар