неделя, 6 юни 2010 г.

Intel разработва 50-ядрен процесор

Intel планира да разработи 50-ядрена система на кристал. Това беше обявено в рамките на Международната суперкомпютърна конференция (ISC).

Процесорите с кодово названиеKnights Corner ще бъдат създадени с използване на 22 nm технологичен процес. При това, те ще станат първите решения, базирани на новата архитектура Intel Many Integrated Core (MIC). MIC ще позволи да се създават платформи с производителност няколко трилиона изчислителни операции в секунда. Тя ще бъде предназначена за повишаване на производителността на приложенията, използващи високоскоростни паралелни изчисления.

Knights Corner вече се доставят на редица партньори на Intel, а през втората половина на 2010 г. корпорацията ще разшири броя на участниците в програмата. Intel отбелязва, че архитектурата Many Integrated Core е базирана на редица разработки на компанията, в това число на проекта Larrabee, в рамките на който трябваше да излезе дискретна компютърна видеокарта. При това, архитектурата MIC няма да конкурира процесорите Intel Xeon, които към момента активно се използват за създаване на суперкомпютри. От компанията отбелязват, че 408 от 500 от най-мощните суперкомпютри в света работят с чипове на Intel.


Източник: pcworld.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар