неделя, 6 юни 2010 г.

AMD представи първия работещ образец на процесора Fusion

По време на изложението Computex 2010 компанията показа бъдещите си хибридни чипове Fusion APU (accelerated processing unit), обединяващи централен и графичен процесор на един чип, които ще бъдат в основата на компютърните системи от поколение 2011.


Вчера, в рамките на изложението Computex 2010, AMD организира първата публична демонстрация на AMD Fusion процесор, с което официално обяви началото на ерата на "ускорените изчислителни системи". Семейството AMD Fusion ускорени процесори (Accelerated Processing Unit - APU) представлява сериозна промяна в процесорната архитектура и възможности, комбинирайки високопроизводителната серийна изчислителна работа с паралелната работа на графичните ядра в една подложка. Според компанията въпросните чипове ще подобряват сериозно изпълнението на задачи както за визуализация, така и за интензивна обработка на данни, които преобладават в днешните изчислителни среди.
По време на презентацията на Fusion, изпълнителният вицепрезидент и главен управляващ директор на компанията Рик Бергман (на снимката) обяви, че първите процесори от този тип, носещи кодовите имена Llano и Ontario APU, вече имат работещи образжи, а техният официален пазарен дебют ще се състои през първото тримесечие на 2011 г.


Според мениджъра, чиповете Llano, предназначени за използване в настолни компютри, ще се произвеждат по 32-нанометров технологичен процес, ще съдържат четири изчислителни ядра и едно графично с поддръжка за DirectX 11. Процесорите Ontario APU пък ще се отличават от тях по това, че ще бъдат с понижено ниво на енергопотребление и ще са ориентирани за използване главно в нетбуци и таблети.
Трябва да се отбележи, че демонстрацията на бъдещите Fusion процесори се проведе в условия на строга секретност, с цел да не изтичат твърде много подробности към конкуренцията. Не бяха показани и самите процесори, а техни макети, но пък беше демонстриран работещ, базиран на тях компютър с демо на играта Aliens vs. Predator. Всъщност презентацията е записана на видео клип, който може да се види ето
тук.
Така или иначе, на този етап от AMD явно внимават да не изпускат твърде много детайли, но обещават по-мащабна демонстрация на Fusion към края на годината.
Междувременно, на протичащото в момента изложение Computex 2010 AMD съобщи за учредяването на специален AMD
Fusion Fund, който ще има за цел да служи като двигател за стратегически инвестиции в компании, разработващи иновационни решения, които ще се възползват от предимствата на очакваните AMD Fusion APU.

Източник: pcworld.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар