неделя, 6 юни 2010 г.

На Computex 2010 се появиха първите дъна на базата на чипсета Intel P67

Това показва, че големите производителите на дънни платки вече са готови за излизането на новите Intel-ски процесори Sandy Bridge, очаквани към края на годината.


На продължаващото в Тайван ИТ изложение, компаниите ASRock, ASUS, GIGABYTE и MSI демонстрираха свои дънни платки, базирани на все още необявения официално чипсет от следващо поколение Intel P67. Както вероятно знаете, въпросният логически набор е предназначен за работа с очакваните към края на тази година 32-нанометрови настолни процесори Sandy Bridge и цокъл LGA 1155. В случай, че сте пропуснали, ще припомним, че въпросните CPU чипове на Intel ще интегрират на един силициев кристал изчислителни и графични ядра от шесто поколение, като ще поддържат и новата система от инструкции Intel Advanced Vector Extension (Intel AVX).

Представените по време на шоуто Intel P67-базирани дъна поддържат новото интерфейсно поколение SATA3 (поддържащо скорост на трансфер на данни до 6 Gb/s), както и възможности за конфигуриране на RAID масиви на ниво чипсет, а също и USB 3.0.


Въпросните устройства са с по два (моделите на ASUS и MSI) , три (ASRock) или четири (GIGABYTE) PCI-Express x16 слота за инсталиране на видеокарти. В случая с ASRock слотовете работят в режим 16+8+4 и поддържат възможности за инсталиране на NVIDIA 3-Way-SLI или ATI 3-Way-CrossFireX графични конфигурации. Такива, разбира се, но с четири видеокарти поддържа и дъното GA-P67A-UD7 на GIGABYTE.


В новите дънни платки има също по четири слота за модули DDR3 памет, работещи в двуканален режим и при честоти от до 2600 MHz. Налице са и обичайните вече многофазни системи за захранване и полимерни кондензатори, а в дъното на GIGABYTE също двойната проция мед в платката и Ultra Durable 3 дизайна, чиято цел е да увеличат жизнения цикъл и трайността на motherboard изделията.


По всяка вероятност ще видим Intel P67-базираните дъна на пазара заедно с официалния анонс на Sandy Bridge, но за цени, разбира се, е твърде рано да се говори.

Източник: pcworld.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар