неделя, 6 юни 2010 г.

Обнародваха списък с бъдещите открития, направен преди 350 години

На 7 юни в Лондон ще бъде отрита изложба, посветена на 350-годишнината на Кралското общество – главната научна организация на Великобритания. Един от най-привлекателните експонати в нея ще е списък с бъдещите открития, съставен през 1660-те години от знаменития учен Робърт Бойл. Списъкът ще бъде представен за първи път пред широката публика.

Много от предсказанията на великия химик се оказват удивително точни. Така например, човекът се научи да лети, изобрети леката и здрава броня (кевлар), разработи препарати, способни да влияят на въображението, съня и паметта (психотропни вещества). Освен това, има и забележителни достижения, такива като трансплантация на органи (но все още не умеем да лекуваме от разстояние, както си е мечтал ученият), точна картография (Google Maps), високопроизводително селско стопанство. Към някои от откритията човечеството само се е доближило (връщане на младостта), а за други само мечтае (превръщане на едни метали, животни и растения в други).

Редакцията на вестник Times е помолила няколко съвременни учени да вземат участие в съставянето на нов списък с откритията за предстоящите години. Така сегашната наука си поставя като по-далечна цел да открие извънземен живот, да докаже хипотезата на Риман, да разработи ваксина срещу СПИН, да се научи да разделя металите в сплавите, да лекува психичните заболявания и рака.

Човечеството има и съвсем фантастични мечти – да създаде супер-памет (която ще ни позволи например да научим китайски за няколко минути) или машина на времето. И може би тези мечти ще се струват смешни на хората след 350 години...


Източник: pcworld.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар