неделя, 6 юни 2010 г.

Разработиха единен протокол за Интернет съдържанието

Компанията Clearspring Technologies представи отворения протокол OExchange за обмен на съдържание в Интернет. В разработката на Oexchange са взели участие Microsoft, Google, както и сървис-провайдери и социални мрежи.

Протоколът OExchange ще предостави на уеб услугите подобна на Google Buzz възможност да се използва единен механизъм за разполагане на съдържание. Той ще позволи и на странични приложения да намират и предават на тези услуги съдържание, разположено от потребителите в Интернет.

На практика това означава, че контентът (видеоклипове, аудиофайлове и т.н.) разположен на един сайт, ще може автоматично да мигрира на други сайтове. При това, потребителите ще могат самостоятелно да настройват разпространението на съдържанието.

Разработчиците на отворения протокол OExchange се надяват, че той ще бъде признат за масов стандарт. Те отбелязват, че при използване на OExchange с OpenID или Oauth, протоколът може да представлява комплексно решение за разпространение на съдържание в Мрежата.

Представител на Google подчертава, че разработката на този протокол ще позволи на потребителите да не се замислят как именно да споделят своето съдържание в Интернет. Освен това, този протокол ще се използва в услугите Google Buzz и Instapaper.

От своя страна директорът на Clearspring Хуман Радфар подчертава, че „новият протокол ще позволи да се създаде ново поколение приложения, които ще помогнат да се свързват хората с интересуващите ги уеб общества“.


Източник: pcworld.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар