сряда, 26 май 2010 г.

Хибриден Seagate Momentus XT диск съчетава предимствата на SSD и HDD технологиите

Новият комбо-продукт на известния производител осигурява типичната за SSD производителност на характерните за HDD продуктите достъпни цени.


Още с появата на SSD технологията, мнозина започнаха да предричат скорошната смърт на традиционните хард-дискове, но един нов продукт на Seagate показва, че има и начини за мирно съвместно съществуване между двете, както и че все още има хляб в HDD концепцията. Става въпрос за новия хибриден диск на компанията, наречен Momentus XT, който предлага интересно съчетание между двете технологии, осигуряващо едновременно висока производителност и ниски цени.

Замисленият като решение, предназначено главно за лаптопи, Momentus XT е изпълнен в 2,5-инчов формат и представлява SATA хард диск със скорост на въртене на шпиндела от 7200 rpm (оборота в минута), комбиниран с 4-гигабайтов SSD диск и DDR3 кеш памет с капацитет 32MB. Според официалната информация от Seagate, въпросното изделие има 80% по-голямо бързодействие в сравнение с традиционните 7200 rpm твърди дискове, може да работи както с РС, така и с Мас платформи и ще се предлага на цени, като за HDD, т.е. значително по-ниски от тези на SSD продуктите. - Momentus XT идва в три варианта с капацитети 250GB, 320GB и 500GB, чиито ориентировъчни крайни цени ще са съответно 95, 102 и 121 евро.

В този си хибриден диск производителят е използвал и някои интересни нови технологии, каквато е например Adaptive Memory. Най-общо казано, въпросното решение има способността да проследява работните навици на потребителя и посредством SSD компонента да оптимизира производителността на продукта според най-използваните модели на потребление - т.е. дискът един вид се самообучава и нагажда по тях, така че с времето става все по-бърз.
Всичко това изглежда дава и доста впечатляващи резултати - поне според вътрешните лабораторни тестове на Seagate. В тях компанията е направила сравнение между хибридния Momentus XT, "чисто" SSD устройство, 10 000 rpm HDD представител с капацитет 300 GB от фамилията Velociraptor на Western Digital и стандартен 7200 rpm чист "HDD" модел от досегашната линия Momentus на Seagate. Според въпросните изпитания Momentus XT е заредил за 5 секунди - колкото е и времето на SSD модела. В същото време хибридът е бил с 15 секунди по-бърз от Velociraptor-а и с 36 по-бърз от Momentus HDD модела.
Звучи обещаващо, а според аналитиците новия Momentus XT има и значително по-големи шансове да се приеме от пазара по-добре в сравнение с предишния хибриден опит на Seagate, който компанията направи с модела си Momentus 5400 PSD още през 2007 г. Предвид все още доста високите цени на SSD продуктите това изглежда и напълно логично.
Засега нямаме информация дали и кога хибридният Seagate Momentus XT ще сапочне да се предлага на нашия пазар, но такава може да се търси и при дистрибутора на марката за страната - Асбис България.


Източник: pcworld.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар