четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Intel е готова с разработката на Itanium 2


Процесорите Itanium на Intel са един от проектите на компанията които бяха забавяни в рамките на години, но според последната информация от компанията новият модел с кодово наименование Tukwila вече е готов да влезе в продажба. Процесорите от серията Itanium бяха подложени на доста отлагания, като първоначално плановете бяха те да бъдат анонсирани в периода 2005-2007 г.

Впоследствие компанията отложи представянето на Tukwila за края на 2008 г., което както можем да видим беше отложено отново до момента. Някои от причините Intel да среща трудности с разработката на Tukwila се дължат на опита на компанията да осигури съвместимост на новият процесор с наличните IA32 и IA64 модели. В допълнение на това отлагането на Tukwila се удължи и от добавянето на поддръжка на DDR3 памет както и преработка на процесорното гнездо по такъв начин, че да се осигури съвместимост с бъдещите модели от серията Itanium.


От компанията са разкрили, че в момента са стартирани доставките на новите процесори Itanium 2 като се очаква в близко бъдеще те официално да влязат в продажба. Четириядрените процесори Itanium 2 ще се произвеждат по 65nm процес и ще притежават четири физически ядра плюс поддръжка на технологията Hyper-Threading.

В допълнение към това процесорите ще разполагат с вграден контролер на паметта поддържащ QuickPath Interconnect (QPI), което ще им позволи да се използват в комбинация с някои от платформените елементи разработени от Intel за процесорите Xeon. Засега още не е ясно дали новите модели с ядро Tukwila са съвместими с осемядрените процесори Xeon с ядро Beckton.

Няма коментари:

Публикуване на коментар