четвъртък, 4 февруари 2010 г.

EVGA W555 – дънна платка за ентусиасти с 8 PCI-Е слота


Моделът W555 от EVGA бе представен преди броени дни, по време на традиционното изложение CES 2010, което се провежда ежегодно във Лас Вегас, САЩ.
Както вероятно се досещате тук става дума за сървърна дънна платка, макар че тя може да се използва и при реализирането на настолни машини от на висок клас.
В този ред на мисли, тук става дума за дънна платка, която е фабрично направена така, че да се държи стабилно дори и при работа при завишени честоти и напрежение, т.е. при овърклок.

За да се възползвате от пълния потенциал на дъното, биха ви били необходими трябват чифт процесори от серията Xeon W5xx, всеки от които има чифт QPI връзки: за комуникация с чипсета на дъното и за синхронизация на изчисленията, спрямо другия процесор.
Достатъчно суперлативи, нека видим какво предлага W555 - два LGA1366 сокета, с поддръжка за овърклок, всеки от които обвързан с автономен набор от по шест DDR3 слота.
За капак на всичко, тук имаме цели седем PCI-E 2.0 слота с динамично адресиране и SLI & CrossFire сертификация, тоест на това дъно могат да бъдат включени цели 9
Дънната платка има огромен активен охладител за чипсета, като под него са скрити два nForce 200 контролера, както и чипсета 5520 на Intel.
W555 предлага осем SATA порта, 2 от който работят поддържат 6Gbps пропусквателна способност за работа с бързи дискове и SSD носители, останалите шест SATA канала са стандартни и работят при 3Gbps.
В общи линии тук трудно може да се намери недостатък, като оставим на страна факта, че моделът все още не е пуснат на пазара и съответно не се знае каква ще бъде цената му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар