петък, 5 февруари 2010 г.

AMD представи официално Radeon HD 5450


AMD днес представи официално своят нов графичен процесор ориентиран към пазарният сегмент с цена от около $60 и дори по-малко. Въпросното предложение е модела Radeon HD 5450 който макар и да не може да предложи впечатляваща 3D производителност се явява доста удачно решение когато става въпрос за мултимедия. Кодовото наименование на графичното ядро е Cedar, като за производството му се използва 40nm производствен процес на TSMC.

Ядрото включва общо 242 млн. транзистора и притежава 80 шейдъра, 8 TMU и 4 ROP модула. Според спецификацията на AMD комуникацията между процесора и паметта ще става чрез 64-битова шина, като самата памет може да е тип (G)DDR3, DDR2 или дори GDDR5 според преценката на производителя и целевата пазарна група. Производителността на ядрото при SP изчисления се оценява на около 104GFLOPs при референтната честота от 650MHz.

Тъй като очевидно модела няма да блесне с 3D производителност от AMD са осигурили поддръжката на други функции които биха могли да са от полза за потребителите. Сред тях са хардуерното декодиране на Full-HD видеопотоци с поддръжка на форматите MPEG4-AVC, VC-1, Adobe Flash 10.1, WMV HD и др. Освен тях налице е също така вграден 7.1 канален аудиодекодер поддържащ Dolby TrueHD, DTS HD MasterAudio и LPCM през HDMI.


Съвсем естествено за моделите от пета серия на компанията налице е също така поддръжка на DirectX 11, която обаче едва ли ще се използва особено често специално от геймърите. Плановете на AMD са да предложи няколко различни версии на модела, като основната група ще е представена от два варианта - един използващ DDR2 памет с обем 512МВ работеща на честота 800MHz и втори окомплектован с (G)DDR3 памет работеща на честота 1600MHz отново с обем 512МВ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар