събота, 29 май 2010 г.

Calls.bg Безплатна телефонна услуга



Calls.bg е единствената система за безплатни разговори в България. Чрез нея можете да говорите безплатно с Вашите приятели, роднини, колеги и др. Засега системата позволява обаждания само към стационарни телефони към над 40 страни в света, както и към мобилни телефони (GSM-и) в USA.

За да говорите безплатно, Вие трябва:

да се регистрирате (чрез email или чрез FaceBook)
да наберете телефона, на който желаете да позвъните

Линк към услугата:
http://www.calls.bg/index.html

Източник: windows7bg.com

USB флаш червеите стават все по-голяма заплаха

Това твърди скорошен доклад на security компанията McAfee, който отбелязва “взрив” на компютърни зарази, предизвикани от вредоносни програми, които се разпространяват чрез USB флашки.



Характерно за въпросния злонамерен софтуер е, че той се стартира автоматично при включване на флаш паметите в USB порт на компютъра, ако не е изключена функцията AutoRun в операционната система. Според анализа на специалистите от McAfee за първото тримесечие на годината този тип зарази заемат трето място по опасност за компютрите.


Другите места в челната тройка на заплахите се заемат от троянските коне, които крадат потребителски пароли, и препратките към опасни "новинарски" сайтове с фалшиви линкове към актуални събития - 98% от този тип подвеждания, както и преди се обслужват на американски сървъри.


Източник: pcworld.bg

Концептуален компютър-гривна на бъдещето

Дизайнерът Хироми Кирики от Япония е разработила концепция за компютър-гривна на Sony, който може да се появи на пазара след около 10 години.

Устройството с название Nextep Computer е снабдено с гъвкав сензорен дисплей, холограмен проектор и изваждаща се сензорна клавиатура. Предполага се, че Nextep Computer ще бъде предназначен основно за общуване в социалните мрежи.

Това далеч не е първата идея за компютър-гривна. Още през 2008 г. Nokiaдемонстрира своята концепция Morph, която според компанията може да се появи на пазара през 2015 г. В телефона ще бъдат приложени нанотехнологии, благодарение на което той ще може да променя формата си. Освен това, полупрозрачната гривна може да се разтяга. Morph ще притежава сензорна повърхност.

В началото на 2010 г. своя концепция за телефон-гривна представи и Samsung.Според замисъла на дизайнера Ерик Кампбела, устройството има сензоренOLED дисплей и цифрова клавиатура. То ще е удароустойчиво, а в производството му ще бъдат използвани гъвкави електронни компоненти.


Източник: pcworld.bg

четвъртък, 27 май 2010 г.

Sony създаде гъвкав OLED дисплей

Sony представи своята последна разработка в областта на OLED дисплеите – гъвкав панел с диагонал 4,1 инча.



Гъвкавите екрани, използващи органични светодиоди (OLED) не са новост. Прототипи на такива дисплеи бяха демонстрирани още преди няколко години. Но новата разработка на Sony за разлика от тях е толкова гъвкава, че може да се свие на тръбичка.

В структурата на панела са използвани органични транзистори от нов тип, разположени на гъвкава подложка. В хода на презентацията компанията показа как екранът може да бъде увит около тръбичка с диаметър 4 мм, като при това на него се показва видео. Наблюдатели съобщават, че в момента на деформацията на екрана са забелязани дефектни пиксели, но това не е чудно – става дума за прототип.

Новият гъвкав дисплей има резолюция 432 х 240 точки и поддържа 16 млн. цвята. Яркостта му е 100 кд/м², а контрастът – 1000:1.


Източник: pcworld.bg

След инсталиране на езици Windows 7 става пиратска

Microsoft счита всички легални копия наWindows 7 за пиратски в случай, че потребителят си инсталира пакет за мултиезична поддръжка на интерфейса (MUI) във версия на тази OS, където такава възможност не е предвидена.

В това ограничение попадат Windows 7 Starter, Home Premium, Home Basic и Professional. В резултат, на екрана се извежда съобщение, че копието на Windowsне е легално и потребителят се лишава от възможността да сваля обновления и други файлове от microsoft.com. Освен това, тази система престава да преминава процеса за проверка на легалността – на екрана се показва грешка с един от следните кодове - 1699978131, 1571607440, 757834664, 228668481.

MUI се използва за разширение на езиковите възможности на системата (превод на интерфейса, поддръжка на клавиатури и кодови страници) – от него могат да се нуждаят потребители, които са си купили ноутбук с предварително инсталирана операционна система на език, различен от този на страната, в която живеят.


Източник: pcworld.bg

Ghost Meter EMF Sensor сигнализира за призраци

Всеки уважаващ себе си ловец на духове трябва да притежава устройството с название Ghost Meter EMF Sensor. Според неговите разработчици, уредът засича и най-слабите колебания на електромагнитното поле, което недвусмислено посочва за присъствие на сили от оня свят.

В описанието на Ghost Meter EMF Sensor снизходително се обяснява на невежите потребители, че това устройство-чудо реагира само на слаби сигнали от духове, а на силните сигнали на човешкото тяло то не обръща внимание.

При засичане на призрак сензорът сигнализира чрез звук и светлинен сигнал, а по показанията на стрелката може да се съди за големината на нечистата сила.

Ghost Meter EMF Sensor е с размери 12,95 х 6,35 х 2,79 см, тежи около 200 гр., а цената му е $30. Все пак имайте предвид, че това е само сигнализатор за духове, тоест, той не може да ви предпази и торбалан все едно ще ви изяде заедно с Ghost Meter EMF Sensor...


Източник: pcworld.bg

Излезе Fedora 13

Участниците в проекта Fedora обявиха появата на тринадесетата версия на едноименната операционна Linux система, разработката на която се спонсорира от Red Hat. В новата версия е модернизиран инсталаторът, реализирано е автоматично инсталиране на драйвери за включване на печатащи устройства към компютъра, подобрени са средствата за настройка на мрежова връзка и е разширена поддръжката на уеб камери и друга периферия.

Освен това, във Fedora 13 са усъвършенствани инструментите за работа с Apple iPod, iPod Touch и iPhone, преработен е интерфейсът за управление на потребителски акаунти. В дистрибуцията е включена пилотна версия на файловата система Btrfs и експерименталния драйвер Nouveau за видеокартите на NVIDIA с поддръжка на 3D ускорение.

Сред другите по-забележими нововъведения на Fedora са интеграцията с Identi.ca и Twitter, мениджърът за снимки Shotwell, програмата за сканиране на документи Simple Scan и инструментите Deja-dup, осигуряващи създаване на резервни копия на данните. Освен всичко друго, повишена е общата стабилност на системата и са премахнати открити досега грешки.

Fedora 13 можете да свалите от този адрес. Съгласно плановете на разработчиците, следващата версия на операционната система ще бъде представена на 26 октомври 2010 г.


Източник: pcworld.bg

Жените по-често се опитват да следят е-кореспонденцията на половинките си

Това установява изследване на Лондонският университет по икономика, според което желанието на дамите да знаят с кого си пише техният мъж в Интернет може дори да изиграе ролята на стимул за техническо ограмотяване.


Учени от Лондонският университет по икономика са провели интересно изследване, резултатите от което недвусмислено показват, че жените от семейните двойки по-често се опитват да следят електронната кореспонденция на съпрузите си, отколкото мъжете.
Изследването е базирано на анкета сред 920 семейни двойки със средна възраст на съпрузите от 50 години, а според резултатите 14% от жените редовно попоглеждат електронната поща на половинките си, 13% четат SMS съобщенията в телефоните на съпрузите си, а 10% си признават, че редовно проверяват историята на посетените сайтове в браузъра. Откъм мъжката страна 8% от съпрузите четат мейлите на жените си, и само 7% гледат SMS-ите и историята в браузъра.
Според редица изследвания жените като цяло имат по-малко технически навици и умения за работа с компютър, но когато става въпрос за шпиониране на половинката това изобщо не се явява като пречка, отбелязват още авторите на изследването. Всъщност според тях, за някои от дамите желанието да знаят с кого си пише техният мъж в Интернет може дори да изиграе ролята на важен стимул за техническо ограмотяване. Добрата страна на медала от гледна точка на мъжете вероятно е, че могат да направят същото, ако искат да защитят по-добре личното си пространство (и достойнство) - от летящи чинии например.

Източник: pcworld.bg

сряда, 26 май 2010 г.

Световният ИТ пазар се възстановява бързо









Най-висок ръст през годината ще отбележи хардуерът, следван от софтуера и услугите.



Разходите за ИТ в световен мащаб се възстановяват сравнително бързо след икономическата криза. Бизнесът отново влага пари в критични инфраструктурни проекти, сочи нов анализ на IDC.

Очаква се до края на 2010 година ИТ разходите да се увеличат с 3,8%, достигайки 1,47 трилиона долара. С най-висок ръст ще бъде сегментът на хардуера - 6,4%, следван от софтуера и ИТ услугите, където се прогнозира увеличение от 3,1% и 1,5%, съответно.

Не във всички региони обаче ситуацията е толкова оптимистична. В Западна Европа, например, мениджърите ще бъдат особено внимателни към ИТ инвестициите, поради разразилата се криза в Гърция, която засегна целия ЕС. Очаква се през тази година ИТ разходите в региона да останат на нивото на 2009-та.

Слабо място в световната ИТ индустрия е и Япония. Възстановяването на експорта не доведе до ръст в търсенето и инвестициите в страната. IDC прогнозира спад от 2,2% на ИТ разходите в Япония през настоящата година.


Източник: technews.bg

Трите най-големи заблуди за IP телефонията

До 30-40% сваляне на разходите за телефония при комуникация "навън" дават IP телефонните централи на бизнеса.


Една IP-базирана телефонна централа може да бъде голям помощник за всеки мениджър, който отговаря за поддръжката на офис, бизнес-сграда или цял комплекс от блокове с апартаменти. Тя може да намали разходите с десетки проценти. Битуват обаче някои "градски легенди", които създават погрешна представа за IP телефонията. Кои са те?

На пръв поглед е чудно какво общо има фасилити мениджмънтът с IP телефоннията, коментира Георги Стефанов, управител на Теленова, по време на презентацията си днес в рамките на конференцията "Smart Facilities", организирана от Юкономикс.

"Работата е там, че едно от задълженията на фасилити мениджъра е да управлява информационните и комуникационните системи, които се намират в сградата - обект на управление", обясни Стефанов.

Изненадващо за гостите на форума той приветства икономическата криза, тъй като тя подтикна всички да "седнат и да се огледат кой какви разходи прави и защо".

Важно е да се знае, когато става дума за комуникациите, кой какви телефонни линии има, ползват ли се въобще, от кого, за какво; с какви параметри са те и дали вършат работа. Оказва се, че в година 2010 все още има предприятия, които поддържат в офиса си телекс, макар че никой не го ползва, посочи Стефанов.

За да се намалят разходите за телефония, които договорите с операторите ни налагат, добро решение са IP PBX централите. "Те следват естествената логика на всички досегашни телефонни централи, просто са мигрирали към IP, така че спестват много разходи и позволяват повече разговори", заяви Стефанов. Той разграничи следните три най-големи заблуди по отношение IP централите:

- "IP телефонната централа е само софтуер": не, има "чисти" и хибридни решения, като вторите дават повече възможности на потребителя – например начин за връзка с по-стари телефонни апарати и др.

- "трябва да се ползват само IP телефони": не! Може да се ползват всякакъв вид апарати – цифрови, аналогови, IP, DECT, WiFi, софтуерни...

- "IP телефонията е некачественна": основата на IP телефонията е инфраструктурата на фирмата – тя дава качествена IP телефония.

По отношение изграждането на качествена вътрешна ИКТ инфраструктура, конференцията "Smart Facilities" представи пред българските мениджъри СКС решенията на R&M – висок клас системи за структурно окабеляване на офис-мрежи за данни и глас.

До 30-40% сваляне на разходите за телефония за комуникация "навън" дават IP телефонните централи. Най-голямо спестяване се реализира от междуградски и международни разговори, които традиционно остават по-скъпи.

Особено голямо е спестяването при корпорации с разпределена структура и най-вече, ако клоновете им се намират в различни страни, тъй като на практика вътрешнофирмените телефонни разговори са с нулева стойност.


Източник: technews.bg

Големи кадрови промени в Microsoft

Стив Балмър се нагърби лично с Windows Phone 7

Сериозни кадрови размествания са извършени в Microsoft, съобщават различни източници. Джей Алард се оттегля от поста технически директор на подразделението Entertainment & Devices, разкрива techflash.com.

Ветеранът Роби Бах, прекарал 22 години в Microsoft, пък напуска шефското място в същото подразделение.

Голямата новина обаче е, че лично CEO-то Стив Балмър ще поеме прекия контрол над бизнес структурата, която се занимава с проекта Windows Phone 7, конзолите Xbox, контролерите за движение Natal, плейъра Zune и игрите на Microsoft.

Джей Алард ще продължи да работи в корпорацията като съветник на Стив Балмър. Той изоставя досегашното си поприще, поради спиране на проекта за таблет Courier с два дисплея.

Алард отрича слуховете, че щял да постъпи на работа в Apple, Google или който и да е друг конкурент на Microsoft, демонстрирайки преданост и лоялност към корпорацията.

За разлика от своя колега обаче, ветеранът Роби Бах възнамерява оттук насетне да си почива, както и да посвети повече време на семейството.

Източник: technews.bg

Intel се отказва от производството на дискретни видеокарти

Intel се отказва да произвежда мощни дискретни видеокарти, предназначени за използване в персонални компютри. За това съобщи в своя блог представителят на корпорацията за връзка с обществеността Бил Киркос.

Напомняме, че Intel разработваше дискретен графичен ускорител в рамките на проекта Larrabee. Такава карта трябваше да излезе на пазара през първата половина на тази година, а производителността й да надхвърля един терафлопс.

Но разработката на Larrabee се проточи и по думите на Киркос, в обозримо бъдеще Intel не планира да произвежда дискретни видеокарти. Вместо това корпорацията ще наблегне на подобряването на графичните ядра, интегрирани в процесорите от последно поколение Core.

Технологиите, създавани в рамките на проекта Larrabee ще бъдат използвани в системите за високопроизводителни решения (HPC) както и в сървърни продукти.


Източник: pcworld.bg

NVIDIA GeForce GTX 480M – официално

NVIDIA се опитва да си върне поразклатените позиции на пазара на видеокартите и да конкурира набиращите скорост графични решения на AMD. В тази борба калифорнийският производител залага на топ-модела NVIDIA GeForce GTX 480M, който е неговият първи съвместим с DirectX 11 Shader Model 5.0 продукт, базиран на 40 nm чип с архитектура Fermi.

Според NVIDIA, видеокартата е подходяща за използване във високопроизводителните ноутбуци, предназначени за геймъри, и е най-бързото подобно решение към момента. Ускорителят е снабден с 352 ядра CUDA,работещи на 850 MHz, докато честотата на GPU е 425 MHz. На свой ред паметтаGDDR5 с 256 битов интерфейс и пропускателна способност 76,8 Gbit/s, работи на честота 1200 MHz.

NVIDIA GeForce GTX 480M поддържа технологиите NVIDIA PhysX, NVIDIA 2-Way SLI, CUDA и PureVideo HD 1080p. Решението се отнася към категорията NVIDIA 3D Vision Ready, поддържа PCI Express 2.0, OpenGL 3.2 и Dual-link DVI с HDCP, и напълно отговаря на изискванията на операционната система Microsoft Windows 7.

Новата мобилна видеокарта се очаква на пазара през юни.


Източник: pcworld.bg

Microsoft раздава безплатно инструменти за създаване на роботи

Microsoft пуска безплатно инструментите Robotics Developer Studio, предназначени за програмиране и моделиране на поведението на роботи.

RDS поддържа някои от най-популярните робо-платформи, в това число iRobot Create, LEGO Mindstorms, CoroWare и Parallax. Продуктът, който съдържа визуален интерфейс за програмиране и триизмерен симулатор, е предназначен както за ентусиасти, така и за изследователи и разработчици.

Преди съществуваха три версии на продукта – безплатна с ограничена функционалност, комерсиална и за учебни заведения. От 2007 г. RDS е свален половин милион пъти. По оценка на корпорацията, пакетът е използван от 60 000 активни потребители и безплатната версия е призвана да увеличи този брой.

Освен RDS, на пазара присъства голямо количество аналогични продукти, включително LabVIEW на National Instruments, Robot Operationg System на Willow Garage, Urbi на френската фирма Gostai и ERSP на компанията Evolution Robotics.





Източник: pcworld.bg

Google пуска защитено търсене

Интернет гигантът Google обяви, че пуска механизъм за криптиране на заявките за търсене. В основата на новата система за защита е използван криптиращият протокол SSL, осигуряващ безопасна връзка между потребителския компютър и сървърите на Google. Според експертите, внедряването на новата функционалност ще предотврати шпионирането на потребителите и ще позволи да се защитят въпросите при търсене, правени от публични точки за достъп (Wi-Fi) на летища, в кафенета и други обществени места.

Към момента системата се намира на стадий бета-тестове. За да се възползвате от нея, при отваряне на страницата Google.com, вместо http:// въведете https://. Това, че имате вече защитено търсене можете да разберете както от адресния ред, така и от промененото лого на Google.

Специалистите отбелязват, че криптирането на трафика ще доведе до по-интензивно натоварване на сървърите на Google и това ще се отрази негативно на скоростта на работа на търсачката. Освен това, функциите за безопасност не работят във всички регионални търсачки на Google – защитено търсене не е достъпно все още и в Google.bg.

Напомняме, че неотдавна Google направи преход на пощенската си услуга Gmail към по-безопасния протокол HTTPS. Според анализатори, въвеждането на този протокол в Gmail е ответна мярка срещу атаките на китайски хакери, проведени през декември миналата година.


Източник: pcworld.bg

Китайски смартфон поддържа девет OS

В Китай се появи смартфон с поддръжка на девет операционни системи. Мобилното устройство Aoson M500 работи под управлението на Android и позволява на потребителя да си инсталира Windows 98, 2000, 2003, XP, Vista, 7, Mac OS 9.1 и Linux 2.4, пише ChiniTech.

Смартфонът е снабден с 5-инчов резистивен сензорен дисплей с резолюция 800 х 480 точки. Той възпроизвежда видео с резолюция 720р, а батерията е достатъчна за 4 часа работа. M500 притежава HDMI порт, а на задния панел е разположена специална поставка, задържаща телефона във вертикално положение.

Aoson M500 използва 624 MHz процесор Marvell, 128 МВ оперативна памет и 256 МВ постоянна, която може да бъде разширена с картите SD. Устройството работи в мрежите WCDMA и Wi-Fi, и притежава GPS приемник и акселерометър. Цената му е 265 долара.


Източник: pcworld.bg

Хибриден Seagate Momentus XT диск съчетава предимствата на SSD и HDD технологиите

Новият комбо-продукт на известния производител осигурява типичната за SSD производителност на характерните за HDD продуктите достъпни цени.


Още с появата на SSD технологията, мнозина започнаха да предричат скорошната смърт на традиционните хард-дискове, но един нов продукт на Seagate показва, че има и начини за мирно съвместно съществуване между двете, както и че все още има хляб в HDD концепцията. Става въпрос за новия хибриден диск на компанията, наречен Momentus XT, който предлага интересно съчетание между двете технологии, осигуряващо едновременно висока производителност и ниски цени.

Замисленият като решение, предназначено главно за лаптопи, Momentus XT е изпълнен в 2,5-инчов формат и представлява SATA хард диск със скорост на въртене на шпиндела от 7200 rpm (оборота в минута), комбиниран с 4-гигабайтов SSD диск и DDR3 кеш памет с капацитет 32MB. Според официалната информация от Seagate, въпросното изделие има 80% по-голямо бързодействие в сравнение с традиционните 7200 rpm твърди дискове, може да работи както с РС, така и с Мас платформи и ще се предлага на цени, като за HDD, т.е. значително по-ниски от тези на SSD продуктите. - Momentus XT идва в три варианта с капацитети 250GB, 320GB и 500GB, чиито ориентировъчни крайни цени ще са съответно 95, 102 и 121 евро.

В този си хибриден диск производителят е използвал и някои интересни нови технологии, каквато е например Adaptive Memory. Най-общо казано, въпросното решение има способността да проследява работните навици на потребителя и посредством SSD компонента да оптимизира производителността на продукта според най-използваните модели на потребление - т.е. дискът един вид се самообучава и нагажда по тях, така че с времето става все по-бърз.
Всичко това изглежда дава и доста впечатляващи резултати - поне според вътрешните лабораторни тестове на Seagate. В тях компанията е направила сравнение между хибридния Momentus XT, "чисто" SSD устройство, 10 000 rpm HDD представител с капацитет 300 GB от фамилията Velociraptor на Western Digital и стандартен 7200 rpm чист "HDD" модел от досегашната линия Momentus на Seagate. Според въпросните изпитания Momentus XT е заредил за 5 секунди - колкото е и времето на SSD модела. В същото време хибридът е бил с 15 секунди по-бърз от Velociraptor-а и с 36 по-бърз от Momentus HDD модела.
Звучи обещаващо, а според аналитиците новия Momentus XT има и значително по-големи шансове да се приеме от пазара по-добре в сравнение с предишния хибриден опит на Seagate, който компанията направи с модела си Momentus 5400 PSD още през 2007 г. Предвид все още доста високите цени на SSD продуктите това изглежда и напълно логично.
Засега нямаме информация дали и кога хибридният Seagate Momentus XT ще сапочне да се предлага на нашия пазар, но такава може да се търси и при дистрибутора на марката за страната - Асбис България.


Източник: pcworld.bg

Блога с нова визия.


Блога от днес е с нов външен вид, надявам се да ви хареса и да ви бъде полезен и интересен. :)