петък, 5 февруари 2010 г.

Nvidia ще представи Optimus на 9 февруари?


Според непотвърдена информация Nvidia възнамерява да обяви официално своята нова разработка – технологията носеща името Optimus на 9-ти февруари. Макар на практика Optimus всъщност да не представлява нова концепция може да се очаква, че компанията все пак е направила някои нововъведения с цел оптимизация и подобряване.

Nvidia Optimus всъщност представлява вече известната технология Hybrid SLI разработена от компанията преди известно време. Целта на тази технология е да се осигури по-дълго време за работа на батерия на мобилните компютри като при това не се налага да се жертва производителността на графичната карта. Методът използван в Optimus е идентичен с вече разработената технология за Hybrid SLI – едновременното наличие на две графични карти (дискретна и вградена в чипсета) като в даден момент се използва само една от тях според нуждите на системата.


По думите на Nvidia превключването между двете видеокарти в системата ще става напълно прозрачно за потребителите, като благодарение на Windows 7 всяка от тях ще може да разполага със собствен пакет драйвери който да е инсталиран. По-рано през годината Nvidia обяви, че Optimus ще представлява революция в начина по който потребителите могат да използват своите мобилни компютри. Доколко компанията е решила да обнови и промени технологията или е предпочела само да промени името й от Hybrid SLI на Optimus все още не е ясно.

AMD представи официално Radeon HD 5450


AMD днес представи официално своят нов графичен процесор ориентиран към пазарният сегмент с цена от около $60 и дори по-малко. Въпросното предложение е модела Radeon HD 5450 който макар и да не може да предложи впечатляваща 3D производителност се явява доста удачно решение когато става въпрос за мултимедия. Кодовото наименование на графичното ядро е Cedar, като за производството му се използва 40nm производствен процес на TSMC.

Ядрото включва общо 242 млн. транзистора и притежава 80 шейдъра, 8 TMU и 4 ROP модула. Според спецификацията на AMD комуникацията между процесора и паметта ще става чрез 64-битова шина, като самата памет може да е тип (G)DDR3, DDR2 или дори GDDR5 според преценката на производителя и целевата пазарна група. Производителността на ядрото при SP изчисления се оценява на около 104GFLOPs при референтната честота от 650MHz.

Тъй като очевидно модела няма да блесне с 3D производителност от AMD са осигурили поддръжката на други функции които биха могли да са от полза за потребителите. Сред тях са хардуерното декодиране на Full-HD видеопотоци с поддръжка на форматите MPEG4-AVC, VC-1, Adobe Flash 10.1, WMV HD и др. Освен тях налице е също така вграден 7.1 канален аудиодекодер поддържащ Dolby TrueHD, DTS HD MasterAudio и LPCM през HDMI.


Съвсем естествено за моделите от пета серия на компанията налице е също така поддръжка на DirectX 11, която обаче едва ли ще се използва особено често специално от геймърите. Плановете на AMD са да предложи няколко различни версии на модела, като основната група ще е представена от два варианта - един използващ DDR2 памет с обем 512МВ работеща на честота 800MHz и втори окомплектован с (G)DDR3 памет работеща на честота 1600MHz отново с обем 512МВ.

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Intel е готова с разработката на Itanium 2


Процесорите Itanium на Intel са един от проектите на компанията които бяха забавяни в рамките на години, но според последната информация от компанията новият модел с кодово наименование Tukwila вече е готов да влезе в продажба. Процесорите от серията Itanium бяха подложени на доста отлагания, като първоначално плановете бяха те да бъдат анонсирани в периода 2005-2007 г.

Впоследствие компанията отложи представянето на Tukwila за края на 2008 г., което както можем да видим беше отложено отново до момента. Някои от причините Intel да среща трудности с разработката на Tukwila се дължат на опита на компанията да осигури съвместимост на новият процесор с наличните IA32 и IA64 модели. В допълнение на това отлагането на Tukwila се удължи и от добавянето на поддръжка на DDR3 памет както и преработка на процесорното гнездо по такъв начин, че да се осигури съвместимост с бъдещите модели от серията Itanium.


От компанията са разкрили, че в момента са стартирани доставките на новите процесори Itanium 2 като се очаква в близко бъдеще те официално да влязат в продажба. Четириядрените процесори Itanium 2 ще се произвеждат по 65nm процес и ще притежават четири физически ядра плюс поддръжка на технологията Hyper-Threading.

В допълнение към това процесорите ще разполагат с вграден контролер на паметта поддържащ QuickPath Interconnect (QPI), което ще им позволи да се използват в комбинация с някои от платформените елементи разработени от Intel за процесорите Xeon. Засега още не е ясно дали новите модели с ядро Tukwila са съвместими с осемядрените процесори Xeon с ядро Beckton.

EVGA W555 – дънна платка за ентусиасти с 8 PCI-Е слота


Моделът W555 от EVGA бе представен преди броени дни, по време на традиционното изложение CES 2010, което се провежда ежегодно във Лас Вегас, САЩ.
Както вероятно се досещате тук става дума за сървърна дънна платка, макар че тя може да се използва и при реализирането на настолни машини от на висок клас.
В този ред на мисли, тук става дума за дънна платка, която е фабрично направена така, че да се държи стабилно дори и при работа при завишени честоти и напрежение, т.е. при овърклок.

За да се възползвате от пълния потенциал на дъното, биха ви били необходими трябват чифт процесори от серията Xeon W5xx, всеки от които има чифт QPI връзки: за комуникация с чипсета на дъното и за синхронизация на изчисленията, спрямо другия процесор.
Достатъчно суперлативи, нека видим какво предлага W555 - два LGA1366 сокета, с поддръжка за овърклок, всеки от които обвързан с автономен набор от по шест DDR3 слота.
За капак на всичко, тук имаме цели седем PCI-E 2.0 слота с динамично адресиране и SLI & CrossFire сертификация, тоест на това дъно могат да бъдат включени цели 9
Дънната платка има огромен активен охладител за чипсета, като под него са скрити два nForce 200 контролера, както и чипсета 5520 на Intel.
W555 предлага осем SATA порта, 2 от който работят поддържат 6Gbps пропусквателна способност за работа с бързи дискове и SSD носители, останалите шест SATA канала са стандартни и работят при 3Gbps.
В общи линии тук трудно може да се намери недостатък, като оставим на страна факта, че моделът все още не е пуснат на пазара и съответно не се знае каква ще бъде цената му.

вторник, 2 февруари 2010 г.

Технологичен пробив при флаш паметите


25-нанометровият процес на Intel и Micron въвежда най-малката полупроводникова литография в индустрията

Хай-тек гигантите Intel и Micron обявиха първата в света 25-нанометрова (nm) NAND технология, която осигурява по-ефективно в ценово отношение решение за увеличаване на капацитета за съхраняване на данни. Паметите по тази технология ще намерят приложение в широкоразпространени потребителски устройства като смарт телефони, лични музикални и медия плейъри (PMPs), както и във високопроизводителни твърдотелни дискови (SSDs).

NAND флаш паметта съхранява данни и друго медийно съдържание, като пази информацията, дори когато устройството е изключено. 25-нанометровият процес най-малката технология както за NAND, така и за полупроводниците въобще. Този пробив ще осигури повече музика, видео съдържание и други данни при днешните приложения за потребителска електроника и компютри.

Разработен от IM Flash Technologies (IMFT), съвместно дружество на Intel и Micron за производство на NAND флаш, 25-нанометровият процес осигурява 8 гигабайта (GB) памет в едно NAND устройство, което е огромен капацитет за съхранение на данни при потребителските устройства. Една такава памет с размер от едва 167 кв.мм е достатъчна малка, за да влезе в отвора на компакт диск и при все това събира повече от 10 пъти информация от него (стандартно CD „помни” 700 мегабайта данни).

Intel и Micron удвояват плътността на NAND приблизително на всеки 18 месеца, което води до по-малък размер, по-висока ценова ефективност и по-голям капацитет на продуктите. IMFT започна производство с 50-нанометров процес през 2006 г., а след това продължи с 34-нанометров процес през 2008 г. С днешния 25-нанометров процес компаниите въвеждат най-малката полупроводникова литография в индустрията.

В момента се предоставят тестови мостри от 25-нанометровото, 8GB устройство. Стартът на масовото производство се очаква да бъде през второто тримесечие на 2010 г. Устройството предлага на производителите на потребителска електроника най-голямата компактност в клетките на много нива (MLC), коeто ще отговори на индустриалния стандарт за малък и тънък пакет (TSOP).

Множество 8GB устройства могат да се подредят в един пакет, за да се увеличи капацитетът за съхраняване на данни. Новото 25-нанометрово 8GB устройство намалява броя на чиповете с 50%, в сравнение с процесите от предишни поколения, което позволява създаване на по-малки и по-компактни дизайнерски решения при по-висока ценова ефективност.

Така например, един 256GB твърдотелен диск (SSD) сега може да има само 32 от тези устройства (спрямо 64 преди), един 32GB смарт телефон се нуждае само от четири, а една 16GB флаш карта – само от две.

NVIDIA сложи име на GF100 - GTX480 и GTX470.


След като дълго време феновете на NVIDIA очакваха някакво по-сериозно (и официално) потвърждение за бъдещите имена на графичните платки, използващи най-новото ядро на компанията - GF100, това вече е факт. Макар че по последни данни за нова продуктова серия трябваше да се избере GeForce 300 със старши представители GTX380 и GTX360 (подобно на моментните най-бързи платки на компанията, използващи означение GTX2XX), това няма да стане точно така. От NVIDIA са решили, че могат да прескочат една стотица и направо да вземат GeForce 400 за новата продуктова линия графични ускорители, базирани на GeForce Fermi 100. Така много скоро ще видим GeForce GTX480 и GeForce GTX470. За момента информацията по въпроса е доста оскъдна, но все пак някои неща започват да се изясняват.

NVIDIA се отказват да използват GeForce 300 след вероятно не добрата идея да направят нисък клас ускорител, носещ името GeForce 310. Не е ясно дали компанията не иска потребителите да се подведат по някакъв начин и затова да прескочи цяла "стотица" като възможност за продуктова серия, но факт е че GeForce GTX480 и GTX470 са съвсем официални имена. Точно месец преди Cebit 2010 мъглата надвиснала над NVIDIA започва да се вдига. По всяка вероятност GTX470 ще притежава една идея по-малко CUDA ядра, но нека да почакаме 1 месец и да разберем официалната информация по въпроса.

Нови детайли за бъдещите процесори на Intel




Към момента повечето от по-интересните бъдещи процесори на Intel вече са известни на феновете на компанията и ентусиастите на тема хардуер. Оказва се, че освен тези модели компанията подготвя сериозна „вълна" от нови процесори, които ще се позиционират както във високия, така и в средния и дори нисък клас. Очаква се Intel да добави общо седем модела към своята гама от процесори, включващи очакваният шестядрен модели и по три броя четири- и двуядрени варианти.

В най-високият клас компанията ще представи модела Core i7 980X който ще използва ядро с кодово име Gulftown. Той ще е предназначен за Socket LGA-1366 и ще има тактова честота от 3,33GHz като при активиране на режима „турбо" тя ще се променя на 3,6GHz. Очаква се неговото официално представяне на да стане на 16 март тази година. Следващият процесор в листата е Core i7 970 с ядро Bloomfield, който отново ще е предназначен за Socket LGA-1366 и ще има тактова честота 3,33GHz (в режим „турбо" тя ще е 3,46GHz). Засега датата на която ще бъде представен този процесор все още не е ясна, но според плановете на компанията това трябва да стане през третото тримесечие на годината.

Третият модел в листата на Intel ще е Core i7 930 отново с ядро Bloomfield. Подобно на другите разгледани процесори той ще е предназначен за Socket LGA-1366 и ще има тактова честота 2,8GHz (3,06GHz в режим турбо). Неговото представяне ще стане на 28 януари. Последният четириядрен процесор ще е моделът Core i7 880 с ядро Lynnfield, който ще е предназначен за Socket LGA-1156 и ще има тактова честота от 3,06GHz (3,73GHz в режим турбо). Неговото представяне се очаква да стане през второто тримесечие на годината.


Оставащите три двуядрени процесора които Intel ще анонсира скоро са моделите Core i5 680 (с ядро Clarkdale), Core i3 550 (отново с ядро Clarkdale) и Pentium E6700 (ядро Wolfdale-2M). Първите два модела са предназначени за Socket LGA-1156 и ще имат работни честоти съответно 3,6GHz (турбо режим 3,8GHz) и 3,2GHz. Представянето на тези модели се очаква да стане през средата на май за първия и през второто тримесечие на годината за втория.

Последният от новите модели – Pentium E6700 с ядро Wolfdale-2M ще е предназначен за Socket LGA-775 и ще има тактова честота 3,43GHz. Неговото представяне се очаква да е през второто тримесечие на годината.