петък, 29 януари 2010 г.

AMD ще представи Phenom II X6 през второто тримесечие на 2010 г.


Както вече е известно, бъдещите процесори на AMD които можем да очакваме през тази година са моделите с кодово наименование Thuban. Те ще имат шест ядра и се предполага, че ще се предлагат под името Phenom II X6. Към момента се очаква, че предлаганите модели с въпросният шестядрен кристал ще са в четири разновидности, като официалното им представяне ще стане през второто тримесечие на 2010 г.

Подобно на своите предшественици те ще използват Socket AM3 и ще поддържат работа с двуканална DDR3 памет. Интересното е, че при тях ще се използва монолитен кристал притежаващ общо шест х86-64 ядра всяко от които разполагащо със собствена кеш памет от първо ниво с обем 128КВ. Освен нея ядрата ще имат налични също така по 512КВ кеш от второ ниво както и обща кеш памет от трето ниво с обем 6МВ. За разлика от другите модели от поколението К10 при които честотата на HyperTransport шината е 1800MHz или 2000MHz при новите модели тя ще е с честота 2400MHz. Производството на процесорите ще става по 45nm процес във фабриките на GlobalFoundries.

Четирите модела с които AMD ще стартира линията от шестядрени процесори ще са следните: Phenom II X6 1035T, Phenom II X6 1055T, Phenom II X6 1075T и Phenom II X6 чиито модел все още не е известен. За последният се предполага, че ще представлява Black Edition вариант с отключен множител. Това което е известно за процесора е, че той ще работи при тактова честота от 2,8GHz при ниво на TDP от 140W. Моделът Phenom II X6 1075T чиято тактова честота (както и на оставащите процесори) все още не е известна. Нивото на TDP за този процесор ще е в рамките на 125W от което може да се предположи, че неговата честота вероятно ще е по-ниска от 2,8GHz.

Плановете на AMD са представянето на въпросните четири модела да съвпадне с анонса на чипсетите от осма серия, като върховият модел ще бъде AMD 890FX следван от AMD 890GX. Чипсетите ще бъдат окомплектовани с допълнения от серията AMD SB800 осигуряващи поддръжка на SATA 6Gbps и USB 3.0. Засега не е ясно дали новите чипове ще се поддържат от вече наличните дънни платки, но според AMD това може би ще е възможно за някои от моделите с чипсет от 7-ма серия след ъпдейт на BIOS-a.

четвъртък, 28 януари 2010 г.

Asus разработва Radeon HD 5970 с фабричен овърклок?


Към момента като най-бърза графична карта в света несъмнено може да се посочи моделът AMD Radeon HD 5970, използваща два графични процесора на една платка. Тънкият момент тук се явява фактът, че Radeon HD 5970 всъщност използва графични процесори работещи при понижена честота, като причината за това е вместване на модела в границите за енергоконсумация.

Съвсем логично като следствие на този факт се явява и по-ниската производителност на въпросният модел в сравнение с две пълноценни видеокарти AMD Radeon HD 5870. Компанията Asustek Computer обаче е решила да направи нещо по въпроса и според неофициална информация в момента разработва модел който ще представлява първият фабрично овърклокнат Radeon HD 5970. Моделът Asus Ares ще използва два пълноценно работещи графични процесора Radeon HD 5870 с тактова честота 850MHz и 256-битова шина за комуникация с паметта, респективно работеща на 4,8GHz и имаша обем 2GB тип GDDR5.


Както може да се допусне съвсем логично, Ares ще използва специално разработена за целта платка осигуряваща необходимото захранване, както и охлаждаща система която да се справи с повишеното топлоотделяне. Очакванията на Asus са Ares да предложи забележимо подобрение на производителността в сравнение с фабричните Radeon HD 5970.

Засега все още не е ясно нито каква ще е цената на Ares, нито какви ще са произведените от този модел количества. Логично е да се допусне, че Asus едва ли ще започне масово производство на модела тъй като той ще има относително висока цена и ще е ориентиран само и единствено към ентусиастите. Подобна е ситуацията и с модела Mars разработен от компанията преди известно време, при който се използваха два пълноценно работещи графични процесора GeForce GTX 285. От този модел бяха произведени само хиляда броя и цената им беше изключително висока.

Apple представи iPad


След като плановете на Apple да разработи и започне продажбата на нетбук или таблет бяха обект на сериозни спекулации месеци наред, най-сетне станаха ясни реалните продукти които можем да очакваме. Компанията демонстрира своята нова разработка носеща името Apple iPad, представляващо комбинация от таблет-РС, четец на електронни книги и дори смартфон.

Надеждите на Apple са чрез iPad да промени значително концепцията на потребителите по отношение на игрите, четенето на книги и работата с компютър в комбинация с мобилно устройство. По думите на Стив Джобс: "iPad е демонстрация на нашите върхови технологични възможности и представлява магическо и революционно устройство с невероятна цена. iPad не само дефинира отново понятието за мобилни устройства но и създава изцяло нова категория компютри позволяващи на потребителите да се свържат със своите приложения и данни по много по-удобен начин."


От хардуерна гледна точка Apple iPad е базиран на SoC платформата A4 разработена от компанията РА Semi и използваща ARM процесор с тактова честота 1GHz. Поначало тази SoC платформа е разработена за използване в ултра-мобилни устройства и може да работи активно захранвана от батерия до около 10 часа. Под "активно" в случая се разбират действия като четене на книга, гледане на видео или слушане на музика при яркост на дисплея на ниво около 50%. Засега все още не е ясно каква ще е производителността на въпросната SoC система, но при представянето на Apple iPad компанията е демонстрирала конвертирана версия на играта Need for Speed: Shift. Това може да означава, че устройството разполага с относително мощна графична подсистема – нещо което несъмнено ще зарадва геймърите. Дисплеят на Apple iPad е с диагонал 9,7 инча и представлява IPS LCD екран поддържащ мулти-тъч и работещ при резолюция от 768х1024 пиксела.

За складиране на инфорамция Apple iPad ще използва флаш устройство като обемът ще може да е 16, 32 или 64GB. Освен него устройството ще разполага с вградена безжична мрежова карта поддържаща Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 2.1 + EDR и 3G, USB и четец за SD карти. Размерите на iPad са 24,3 х 19 х 1,3 см (височина, широчина, дебелина) при тегло от около 0,7 кг. Операционната система която ще се използва ще е iPhone OS 3.2, като съвсем естествено ще могат да се използват всички приложения разработени за iPhone.

Според плановете на Apple iPad ще бъде наличен в продажба към края на месец март, като цената на която ще се предлага ще е около $499 за варианта с 16GB твърд диск, $599 за предложението с обем 32GB и $699 за модела с 64GB SSD. Моделите поддържащи безжична мрежа Wi-Fi 802.11n и 3G ще се появят малко по-късно – през месец април. Техните цени ще са $629, $729 и $829 съответно за моделите с 16, 32 и 64GB твърд диск.

сряда, 27 януари 2010 г.

MusicDNA ще се бори да измести MP3


МР3-ките са най-популярният аудио формат днес и това лесно може да проверите с преглеждане на настоящия си плейлист от песни. Нов конкурент на хоризонта обаче обещава да се пребори за първото място - става дума за MusicDNA.
Зад MusicDNA стоят хора, занимавали се с МР3 преди години, като например норвежкия разработчик Дагфин Бах. Г-н Бах разказва, че малкият аудио файл всъщност ще съдържа в себе си информация с обем до 32GB, която на всичко отгоре можела да се ъпдейтва при всяка връзка с интернет.
На практика основната разлика между добрите стари МР3-ки и новия MusicDNA формат е, че последният носи много повече от звук и базова информация като името на песента, изпълнителя и тн. Освен тези данни, MusicDNA може да съдържа текста, обложката, видео клипове, постове от блог (на изпълнителя?), други линкове и тн.
MusicDNA ще бъде предложен за тестово ползване тази пролет, а финалната версия на формата очакваме да се появи до края на лятото на 2010 г. Създателите му обещават, че всички досегашни МР3 устройства ще могат да просвирват и MusicDNA.

AMD увеличава пазарният си дял на пазара на процесори


След като през миналата година пазарът на процесори регистрира доста скромен растеж спрямо резултатите от предходната година, изненадващо стана ясно, че AMD е успяла да отнеме известен пазарен дял от Intel. Според проучванията на IDC продажбите на процесори в световен мащаб за четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същото тримесечие на 2008 г са нарастнали изключително малко.

Като цяло за годината нарастването на продажбите е в рамките на около 2,5%, докато печалбите всъщност са регистрирали спад от 7,1% до $28,6 млрд. Според отделно проучване на Mercury Research продажбите на процесори през четвъртото тримесечие на миналата година са прехвърлили 100 млн. броя, като от тях около половината са били предназначени за мобилни устройства.

Разпределено по различните категории дяловете на продадените процесори са следните: около 11,7% от растежа се падат на мобилните процесори и по-специално Atom; х86 сървърните процесори са регистрирали нарастване от около 14,1% а десктоп процесорите около 4,8%. Интересна особеност се явява фактът, че според проучванията на IDC през четвъртото тримесечие на годината AMD е „отнела" около 0,7% от пазарният дял на Intel. За цялата година пазарният дял на Intel е намалял до 79,7% (от 80,5%), докато AMD е увеличила своят дял с 0,8% до 20,1% . В същото време VIA Technologies също е увеличила своето пазарно присъствие с около 0,3%.


Разпределено според различните сегменти промените в пазара за цялата година са следните: при десктоп пазара Intel е загубила около 2,5% от своят дял, като AMD е увеличила с 2,3% своят дял до 28,8%; при мобилните процесори Intel е загубила около 0,3% от своят дял за сметка на увеличение с 0,8% от страна на AMD докато VIA също е загубила около 0,5%; при сървърните процесори Intel е регистрирала увеличение на пазарният си дял с 3,2% за сметка на намаление на дяла на AMD със същата стойност.

AMD с пет нови процесора в средния и нисък клас


AMD допълни гамата си от процесори с пет нови модела, заемащи позиции както в бюджетният така и в средният пазарен клас. Представените от компанията нови модели включват процесори както от серията Athlon II така и такива от серията Phenom II.

Първият от тях е енергийно-ефективният модел Phenom II X4 910e, представляващ четириядрен процесор с ниво на TDP от около 65W. Тактовата му честота е 2,6GHz, като чипът разполага с кеш памет с общ обем от 8МВ. Цената на която се очаква да се продава този модел е около $169. Вторият от представените модели е процесорът Phenom II X2 555 Black Edition, представляващ двуядрен процесор с отключен множител на шината. Тактовата честота на този модел ще е 3,2GHz при ниво на TDP от около 80W и 7МВ обща кеш памет. Цената на която ще се предлага този процесор се очаква да е около $99.


Що се отнася до фамилията Athlon II представителите добавени от AMD са три броя и включват моделите Athlon II X4 635, Athlon II X3 440 и Athlon II X2 255. Първият от трите процесора – модела Athlon II X4 635 представлява четириядрен процесор с тактова честота от 2,9GHz, обща кеш памет от 2МВ и ниво на TDP 95W. Цената на която той ще се предлага ще е около $119. Триядрената добавка към фамилията Athlon II ще има тактова честота от 3GHz и ниво на TDP от около 95W. Кеш паметта при този модел ще е 1,5МВ а цената на която ще се предлага вероятно ще е около $84.

Третият и последен от новите процесори – Athlon II X2 255 ще има тактова честота от 3,1GHz при ниво на TDP от 65W и обща кеш памет с обем 2МВ. Цената на която ще се предлага ще е около $74. И петте представени процесора са съвместими със Socket AM3 като разбира се се поддържа и по-старият Socket AM2+. Паметта с която могат да работят е както DDR2 така и DDR3.

понеделник, 25 януари 2010 г.

Първи снимки на MSI Radeon HD 5870 Lightning




Guru3D показаха снимки на бъдещият MSI Radeon HD 5870. Снимките са изпратени от анонимен източник. Интересен PR похвати ползват компаниите в днешно време… Това обаче е тема на друг разговор. Новината е, че изглежда от MSI вече са почти готови с финалният продукт, факт който само може да ни радва, защото обикновено видеокартите със собствен дизайн на компанията почти винаги предоставят най-добрите възможности за оувърклок в сравнение с конкурентните модели от други производители.




Все още не се знаят точните характеристики на картата, но както по-рано съобщихме (размишлявайки върху дизайна на печатната платка), видеокартата ще разполага с 12+3 фазен регулатор на напрежението на ядрото и паметта захранвани от два осем пинови PCI-E захранващи куплунга, места за измерване на напрежението на ядрото и паметта, светодиоди означаващи кои са активните вериги, а също така и висококачествени дросели и кондензатори (така наречените “Military Class Chokes and CAPs”). В този клас видеоконтролери вече наистина има смисъл от ползването на подобни компоненти, а не в класа на GeForce GT240 или Radeon HD5670 ;).

Всички по-горе изброени характеристики предполагат, че новият модел на MSI ще бъде “любима и желана играчка” за всички ентусиасти и оувърклокъри. Видеокартата ще разполага със стандартните за модела изходи за дисплеи – два DVI и по един HDMI и Display Port изходи.

Gigabyte е почти готова с върховия си модел за Socket LGA 1156


Gigabyte е почти готова с разработката на своето предложение от висок клас дънни платки използващи Socket LGA 1156. Моделът за който става въпрос е Gigabyte GA-P55A-UD7, който се очаква да бъде пуснат съвсем скоро на пазара.

Първите снимки на въпросната дънна платка се появиха в мрежата още през месец ноември миналата година, но очевидно от Gigabyte са решили да подложат платката на своеобразен „фейслифт" преди официалното й влизане в продажба. Както може да се види от снимките финалната версия е претърпяла известни промени, сред които са наличието на поддръжка на SATA 6Gbps и USB 3.0. Последната версия на GA-P55A-UD7 ще се предлага окомплектована с четири PCI-Express 2.0 x16 слота вместо първоначално очакваните три броя.


И четирите слота са свързани с бридж чип Nvidia nForce 200 PCI-E, който на свой ред е свързан към процесора. Освен двете х16 връзки (възможна е и конфгурация от 4х8) допълнителен чип осигурява необходимите PCI-Express връзки за работата на USB 3.0 и SATA 6Gbps. Охлаждането на чипсета на дънната платка става чрез разработеният от Gigabyte охладител даващ възможност да се използва както водно охлаждане, така и въздушно.

Освен споменатите USB 3.0 и SATA 6Gbps Gigabyte GA-P55A-UD7 разполага също така с вградена гигабитова мрежова карта, осемканално HD аудио както и S/PDIF конектори. Засега все още не е ясна цената на която ще се предлага този модел на Gigabyte.

петък, 22 януари 2010 г.

Intel лансира интелигентно управление на ресурсите


Когато потребителят не ползва активно компютъра си, технологията свежда до минимум активността на компонентите

Интелигентно управление на производителността, включително енергийна ефективност и възможност за ергономичен дизайн, отличават новата фамилия компоненти от Intel – процесори, чипсети и безжични системи – които корпорацията представи днес у нас. Дебютът бе с „масов“ характер – корпорацията анонсира едновременно пет нови мобилни процесора Intel Core i7, осем нови настолни процесора Intel Core i5, четири нови Intel Core i3, седем нови чипсета Intel 5 series и три нови безжични решения.

Накратко новите възможности включват:

- увеличаване на изчислителната мощ и интелигентно управление на производителността (чрез т. нар. Turbo Boost технология);

- работа с графика, включително подобрено боравене с „тежко“ медийно съдържание „за маниаци“ и усъвършенствана 3D производителност;

- най-добри показатели от гледна точка на съхранение и I/O капацитет;

- подобрена WiFi безжична свързаност'

- DDR3 поддръжка;

- интелигентно управление на енергоконсумацията и енергийна ефективност;

- възможност елегантен дизайн за тънки и леки машини;

Технологията „Turbo Boost“, според която са разработени новите процесори и чипсети, борави с два основни показателя – производителност и енергоконсумация. Така когато потребителят работи с ресурсоемко приложение, машината максимално увеличава производителността на системата.

„Turbo Boost“не е овърклокинг, тук изобщо не става дума за това да се надскачат лимитите на процесора, подчерта Иринел Бурлою, мениджър бизнес развитие за Intel за региона. По думите му, тук става дума за интелигентно управление на множеството ядра в процесорите и „нишките“ данни, които те обработват.

По аналогичен начин когато потребителят не ползва активно компютъра си, интелигентната технология за управление свежда до минимум активността на компонентите и по този начин намалява енергопотреблението.

Работата с тежко медийно съдържание е усъвършенствана, за да могат с лекота да се редактират видео с висока резолюция и сложни музикални записи. По данни на компанията, ако с процесорите Intel Core Duo от 2006 година са били необходими 3 часа, за да се направи 30-минутно HD видео, то сега с новото поколение CPU същата задача се изпълнява за 49 минути.

Възможността за лесно справяне с 3D изображения, превключването на графичните режими с цел олекотяване на графиката при работа с лаптоп на батерии и новите модули за WiFi свързаност са други съществени елементи от нововъведенията в Intel компонентите.

Появата на новото семейство процесори, чипсети и WiFi системи са свързани с прилагането на изцяло нов производствен процес, което дава основание да се говори за „една изцяло нова фамилия“ компоненти, посочи още Бурлою. Става дума за 32-нанометровия производствен процес. Intel с гордост твърди, че е първият чип-производител, преминал към 23-нанометров процес – факт, който е от особено значение в полупроводниковата индустрия.

2 нанометра е големината на един „гейт“ за транзистор в процесора, което значи, че в един процесор се побират 4 милиона транзистора, обясни Бурлою. За сравнение, първите процесори, създадени от компанията през 1971 година, са съдържали 2200 транзистора.

Увеличението е измеримо и от гледна точка на тактовата честота – ако първите процесори са работели на „зашеметителните“ за времето си 4 мегахерца, днес новата фамилия компоненти на Intel без проблем работи на 3 гигахерца.

Въвеждането на 32-нанометровия процес е съществено не само заради горните цифри сами по себе си, но и заради резултата от тяхното нарастване: производителността на процесорите расте, а цените им спадат. „Ако подобно увеличение на темповете и спадане на цените можеше да се случи в автомобилопроизводството, то днес колите щяха да летят почти със скоростта на светлината, а да струват по-малко от един долар“, пошегува се Иринел Бурлою.

ЕК позволи на Oracle да се сдобие със Sun Microsystems


След тримесечно разследване ЕС смята, че сливането ще да се отрази благоприятно на пазара. Русия и Китай може да не го одобрят.

Изпреварвайки очакванията, Европейската комисия днес следобед одобри придобиването на Sun Microsystems от страна на Oracle съгласно регулациите на ЕС за сливанията и придобиванията. След задълбочено разследване на случая, започнато през септември 2009, Еврокомисията e стигнала до извода, че транзакцията няма да възпрепятства ефективната конкуренция на европейския пазар или която и да е отделна част от него.

Еврокомисарят по конкуренцията Нели Крьос заяви, че е удовлетворена от приведените аргументи, че конкуренцията и иновациите ще бъдат съхранени на всички засегнати пазари. Придобиването на Sun от страна на „оракула“, според еврокомисарката, има потенциал да съживи „важни активи и да създаде нови и иновативни продукти“.
Сделката започна още през април 2009 г., когато Oracle поиска да купи Sun за 7,4 млрд. долара. През август 2009 щатското министерство на правосъдието разреши сливането, след като проучи потенциалния ефект от него върху развитието на Java. Следващият, който трябваше да се произнесе, бе Европа, но Еврокомисията възрази по сделката и малко след това започна собствено разследване, свързано с опасностите за свободната конкуренция в резултат на факта, че Oracle ще се сдобие с MySQL.

През времето, в което ЕК разучаваше до какво може да доведе сделката, анализаторите предупредиха, че придобиването може да отблъсне мнозина MySQL потребители. Михаел „Монти“ Видениус, създателят на MySQL, стартира мощна уеб-кампания за борба срещу сделката Oracle-Sun. Той призова всички интернет потребители да се обединят и да предотвратят сделката, като пишат до ЕК, че са против нея. За много кратко време кампанията натрупа огромен брой поддръжници, като само до началото на януари се събраха над 14 хиляди фенове, а към днешна дата те са над 30 хиляди.

Американските сенатори се намесиха, като призоваха ЕС да побърза с разследването си и одобрението. Те посочиха, че след като САЩ е дала благословията си, Европа няма причина да не направи същото. Не липсваха и куриозни моменти - френска компания предложи да разреши проблема, като придобие MySQL за едно евро.

На 10 декември започна изслушване, на което Oracle трябваше да защити сделката и да гарантира, че това няма да навреди на конкуренцията. За неколкодневното изслушване бяха привлечени големи институции от Европа, които да защитят "оракула". Малко след това се появиха твърдения от "добре осведомени източници", че сделката ще получи зелена светлина.

Очаква се, че процедурата по придобиването ще приключи съвсем скоро, може би още през февруари. Според пазарни анализатори, веднага след това може да се очаква масово съкращаване на служителите ор екипа на Sun Microsystems. Техният брой ще е голям и може би ще достигне половината от боря на сега работещите там.

Възможно е Русия и Китай да не разрешат мега-сделката. Русия вече е започнала собствено разследване. Според анализаторите обаче надали Oracle ще има желанието и търпението да изчака всяка държава поотделно да се произнесе относно сливането.

Нов софтуер улеснява създаването на отчети


ARIS MashZone разтоварва ИТ отделите

Служителите във фирмите вече могат за броени минути да създават собствени табла с интерактивни отчети (MashApps). Това е постижимо със софтуера ARIS MashZone на IDS Scheer, който отскоро е достъпен на пазара.

Новият продукт улеснява ежедневните задачи, като интеграция и интерактивна визуализация на данни от различни източници, и допринася за прозрачност на взаимоотношенията вътре в компанията, уточниха от Интерконсулт България.

Използването на подобни аналитични приложения дава възможност за по-ефективен начин на работа и за по-бързо вземане на решения.

Служителите от различните отдели постоянно се сблъскват с един и същи проблем - трябва да обработят голямо количество информация, външна и вътрешна, необходима за вземане на решения. Взаимовръзките и зависимостите често не са ясни, което води до вземане на решения, базирани на неадекватна или погрешна информация.

Оценка на маркетингови кампании, доставки и ефикасност на продажбите, съответствие с различни договори за предоставяне на услуги (SLA), трябва да се поддържат актуални, според съответните изисквания. За да постигнат това, служителите на отделите се нуждаят от нови отчети, които традиционно се създават от ИТ отдела. Това често води до удължаване на времето, което служителите трябва да чакат, за да им бъде създаден отчетът, като в същото време натоварва с допълнителна работа ИТ отдела.

ARIS MashZone решава проблема, като дава възможност на служители без познания в програмирането да комбинират различни източници на данни, да ги анализират и визуализират под формата на атрактивни табла (MashApps).

Използвайки Web 2.0 технологии, "МешАп"-ите могат да бъдат споделяни или разработвани съвместно вътре в компанията. Оскъдната индивидуална гледна точка е заменена от интегриран поглед върху всичката релевантна и необходима информация за вземане на решения, като по този начин се запълва празнината между статичните таблици и отчети, от една страна, и нуждата от интерактивни, лесни за разбиране графики от друга.

Служителите вече не трябва да чакат за новите си отчети, а натоварването на ИТ отдела намалява. В допълнение, свързването на вътрешнофирмена информация с данни от публично достъпни източници и уеб услуги (например икономически данни, демографска и географска информация) предоставя ценна нова гледна точка и солидна основа за вземане на правилни бизнес решения.

Достъпна за сваляне е безплатна демо версия на ARIS MashZone. Сайтът на продукта съдържа видео обучения и галерии с различни примери. Оттам може да се поръча и платената версия на ARIS MashZone.

Даунлоуд: ARIS MashZone

КРС наложи глоби на Мобилтел и Глобул


Операторите не са намалили цените за терминиране

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) санкционира "Космо България Мобайл” ЕАД (Глобул) и „Мобилтел” ЕАД (Мобилтел), както и лицата, представляващи предприятията, за неизпълнение на наложени от регулатора ценови ограничения.

До изпълнение на задълженията им, на всеки от операторите е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. седмично, а на представляващите ги лица са определени глоби в размер на 500 лв. седмично.

През март миналата година на трите български мобилни оператора - Виваком, Глобул и Мобилтел, бяха определени ценови ограничения, изразяващи се в задължение за поетапно намаляване на цените за терминиране на мобилни разговори в техните мрежи по график, определен от регулатора.

Считано от 1 януари тази година, цените за терминиране в мрежите на операторите следва да бъдат 20,5 ст./силен трафик и 15 ст./слаб трафик.

Глобул и Мобилтел не са представили на регулатора подписани анекси към договорите за взаимно свързване, удостоверяващи прилагането на ценовите ограничения, вкл. и след изпратените от КРС покани за доброволно изпълнение.

Регулаторът е установил, че окончателното подписване на анексите от страните по съответните договори е препятствано от двата оператора, тъй като те са въвели допълнителни клаузи, които не са обективно необходими за реализация на взаимното свързване между мрежите.

Изпълнението на решението на КРС от март 2009 г. е от съществено значение за телекомуникационния сектор и потребителите, посочиха от регулатора. До приемането му българските мобилни оператори поддържаха най-високите цени на едро на разговори в техните мрежи, което създаваше условия за ограничаване на конкуренцията в сектора и увреждаше интересите на потребителите, заявиха от КРС.

Предприетите от Комисията действия бяха подкрепени и от страна на правителството. В края на миналата година премиерът Бойко Борисов проведе среща с участието на тримата мобилни оператори и председателя на КРС, на която операторите поеха ангажимент да спазват графика за поетапно намаляване на цените за терминиране.

Microsoft най-сетне ъпдейтна браузера си


Коригирана е критична уязвимост, широко дискутирана напоследък

Днес Microsoft пусна извънереден бюлетин за сигурността MS10-002 във връзка с наскоро разкрити опасни уязвимости в браузера й - Internet Explorer.

Всички потребители, които използват поддържани версии на Windows и Internet Explorer, трябва да инсталират ъпдейта възможно най-скоро, подчертава корпорацията в извънредно прес-съобщение. Това трябва да им осигури защита от всички атаки, познати досега, и широко дискутираните в последни дни.

''В резултат на високата сигурност и ниво на защита на Internet Explorer 8 потребителите, които го използват, не са засегнати от досега познатите атаки", казва компанията от Редмънд, но все пак препоръчва и на тях да инсталират новия ъпдейт. Преди дни Microsoft призова потребителите, които ползват по-стари версии на браузера, да мигрират към IE 8.

''За съжаление наш продукт бе употребен с недоброжелателна цел. Microsoft ще продължи да работи с Google, други компании от индустрията и заинтересованите институции, за да се разследва ситуацията", заключава прес-съобщението.

Мобилтел запази устойчив пазарния си дял


Общият брой клиенти на компанията през 2009 година е около 5,4 милиона

Мобилтел отчете на ръст на нетните си абонати със 109,600 през четвъртото тримесечие на 2009 година. Това се дължи на успешната коледна кампания, посочиха от оператора.

Клиентите на договор са се увеличили с 13.9% спрямо показателите през декември 2008 година, а общият брой на клиентите на компанията през 2009-та се запазва стабилен на ниво от 5,4 милиона.

През 2009 година пазарният дял на телекома се задържа устойчиво на 50%. Проникването на мобилни услуги в България достигна 142,0%, обяви Мобилтел.

Същевременно, броят на клиентите на мобилните услуги на mobilkom austria group, част от която е Мобилтел, през миналата година се е увеличил с 6,4% и достига 18,9 милиона, съпоставено с 17,8 милиона в края на 2008 г.

Club3D HD 4350 – пряк конкурент на Nvidia ION


Съвсем скоро Club3D започна продажби на интересен продукт. Става въпрос за нископрофилната видеокарта Radeon HD 4350. Тя използва PCI Еxpress x1 слот, което е още едно от нещата, които я правят малко по-екстравагантна.

Има голяма вероятност новата карта на Club3D да усложни живота на всичко-в-едно платформите на Nvidia и по-точно тяхната платформа ION (използваща процесор Atom и чипсет GeForce 9400M IGP). Тя ще позволи на неттоп и HTPC ентусиастите да се сдобият с дискретен видеоускорител на цена близка до тази на ION.


Видеокартата използва ядро RV710 и работи на референтните честоти. Те са съответно 600MHz на ядрото и 400MHz на паметта (512MB DDR2). Разбира се, тези параметри не предполагат голяма хардуерна мощ, но вероятността да са достатъчни за да бият платформата ION е голяма.

Охлаждането се извършва пасивно, а консумацията на енергия не превишава 20W.Поддържат се стандартите DirectX 10.1, Shader model 4.1 и се предлагат HDMI, DVI и VGA видеоизходи. Ширината на шината към паметта е 64 бита, потоковите процесори са 80, текстурниците – 8 на брой.

С оглед на факта, че Club3D HD 4350 се предлага за използване в евтини малоформатниPC-та за домашно кино (ITX формат), обстоятелството, че тя е двуслотова, създава опасност тя да не се побере в ITX шасита. Това може да се счита за недостатък. Цената й под €40, обаче, е сериозно предимство, правейки я приложима алтернатива на ITX системите на основата на ION графика.

Radeon HD 5970 с водно охлаждане от PowerColor


Успешното сътрудничество на PowerColor с компанията EK Water Blocks (производител на водни блокове, резервоари, помпи, радиатори и аксесоари за тях), довело до идеята за създаването на Radeon HD 5970 с водно охлаждане, допринесе тя да се пренесе и върху Radeon HD 5970. Новата видеокарта на PowerColor се казва LCS HD5970 (Liquid CoolingSolutionрешение на базата на водно охлаждане, съкр. LCS – бел. ред). Тя ще работи при леко завишени честоти на графичното ядро и паметта, съответно с 25 MHz и 50 MHz. Така новите честоти са 875 МHz на ядрото и 1050 MHz на паметта (2 GB GDDR5). Благодарение на специфичния начин на отвеждане на топлината, който гарантира около 30°С по-хладна работа при натоварване спрямо референтните модели, можем спокойно да помислим и за по-сериозен овърклок.

В комплекта са включени 3/8″ и 1/2″ фитинги за включване към течно-охладителна система. В комплект още и с DX 11 играта Dirt 2, LCS HD5970 се очаква да бъде пусната официално в продажба след два дена (на 21 януари), a за цената й се спряга сума близка до $850. Подробни спецификации и технически характеристики - на официалния сайт на Power Color.

Nvidia отхвърли обвиненията относно PhysX


В отговор на отправеното от страна на AMD обвинение към Nvidia по отношение на нарочното спъване на софтуера за хардуерно ускоряване на физичните изчисления по такъв начин, че той да се изпълнява най-добре на собственият хардуер на компанията Nvidia съвсем логично обяви, че това не е истина.

Според думите на Надиим Мохамед, директор на отдела по продуктов мениджмънт на PhysX в Nvidia: "Това е поредното лъжливо обвинение отправено от служител на конкурентна на нас компания. Моят отговор е, че това е напълно невярно. Nvidia PhysX поддържа многоядрени процесори както и многонишково изпълнение на приложенията, точка. Нашите инструменти за разработка позволяват на партньорите ни да разработват техни версии на PhysX за игрите които проектират, както и да се възползват пълноценно от многоядрените процесори и техните възможности."


Г-н Мохамед е един от основните разработчици на PhysX още когато софтуерът се развиваше от Ageia и е един от работниците които несъмнено са най-добре запознати с технологията за ускоряване на физичните изчисления в игрите. Според неговите изявления още от времето на сливането между Nvidia и Ageia по основните положения на този софтуер не са правени никакви промени.

"Нашите PhysX SDK API са разработени по такъв начин, че контролът върху нишките се извършва изключително и само от разработчика на приложението, не от SDK функциите. Един от най-добрите примери за това е 3DMark Vantage, който може да използва до 12 нишки изпълняващи софтуерно PhysX. Това може много лесно да се провери от всеки потребител притежаващ многоядрен процесор и видеокарта с графично ядро от серията GeForce поддържащо PhysX. Нивото на поддръжка на многоядрена работа не се е променила изобщо от времето, когато PhysX се разработваше от Ageia. И за да отговоря напълно на обвиненията ще добавя, че ние в Nvidia изобщо не сме "тунинговали" многоядрената поддръжка на PhysX по такъв начин, че да може да се изпълнява специално и само в това приложение."

Galaxy DualCore GTS250 - една платка, две графични ядра


Докато Nvidia e на прага на стартирането на производство на DX11 съвместимия си хардуерGeForce 100 (с новата процесорна архитектура Fermi), някои от партньорите на компанията изглежда не се отказват от по-старите с две поколения G92 видеоядра. Става въпрос заGalaxy – фирма за компютърни компоненти, известна с интересни хардуерни предложения и агресивна ценова политика.

И така, Galaxy е пред завършване на видеокарта, която използва две графични ядра GTS 250. Те са обединени върху една платка (със син цвят на текстолита) и работят в SLI режим. По-точно – наименованието на продукта е DualCore GTS 250, съвместяващ две G92-426 видеоядра (вариант на G92, но с по-ниска консумация).


Всяко графично ядро разполага с 1GB GDDR3 памет през шина за достъп с ширина 256 бита. Свързването им към системата е осъществено чрез nForce 200 BR-03 мостов чип(bridge chip). За съжаление, изводи за мост за връзка между две графични карти в SLI режим върху платката лиспват. По този начин отпада възможността за използването на поддържания от G92 ядрата Quad SLI начин на работа.

Захранване към картата се подава през два 6-пинови PCI-Express конектора. То се регулира от 9-фазна цифрова PWM схема (схема, използваща широчинно-импулсна модулация за регулиране на изходното напрежение, съкр. ШИМ – бел.ред.).

От техническа гледна точка видеокартата Galaxy DualCore GTS 250 не е първа по рода си. Приблизително от две години съществува Quad SLI-съвместимата GeForce 9800 GX2, която използва два 65-нанометрови G92 чипа, работещи на една PCB. Дали ще предизвика интерес новото творение на Galaxy предстои да видим, тъй като за него все още не са определени дата за официален анонс и цена. По правило, подобни решения се пускат на пазара в ограничен тираж и се продават на загуба, за да привлекат внимание към продукцията на производителя.

сряда, 20 януари 2010 г.

AMD: Nvidia спъва нарочно х86 процесорите в PhysX изчисленията


AMD обвини Nvidia в нарочното "осакатяване" на разработения от последната програмен код използван при PhysX приложенията. Тези промени са направени по такъв начин, че да се повиши изкуствено важността на графичният процесор и да се минимизира възможността за оползотворяване на свободните ресурси на централният процесор налични когато той е многоядрен.

По думите на Ричард Хъди, мениджър на отдела за връзки с разработчиците в AMD: "Обикновено ресурсите на централният процесор не се използват пълноценно. Когато Nvidia закупиха Ageia те се сдобиха с доста добре разработен код за многоядрени процесори който беше под формата на PhysX API. Ако обърнем внимание на сегашното поколение на PhysX кодът ще видим, че в момента той е разработен по такъв начин, че да се изпълнява на едно или най-много две ядра. Съвсем логично възниква въпросът защо от Nvidia са направили това? Защо компанията не разработва кодът по такъв начин, че той да се изпълнява ефективно на възможно най-много модели видеопроцесори а го прави труден за изпълнение при моделите от по-нисък клас?".


Още от момента на придобиване на Ageia през 2008 г. Nvidia твърдеше, че реалистичната физика в игрите е от изключително голямо значение за потребителя. Компанията показваше доста разнообразни (и разработени от нея) тестови програми показващи възможностите на PhysX и в частност на графичните процесори, както и доста масивното им предимство спрямо класическите х86 чипове.

Според AMD обаче всички тези тестови програми и PhysX библиотеки са направени по такъв начин, че да изтъкнат изкуствено предимствата на графичното ядро – предимства, които не съществуват: "Ако се използва рационално централният (х86) процесор може да се справи с физиката в почти всички ситуации. Ударението върху графичният процесор при използване на PhysX съвсем логично е поставено там тъй като... Nvidia разработва точно графични процесори."

В момента AMD работи с различни разработчици върху собствена технология за хардуерно ускорение на физичните изчисления за да позволи на своите графични карти да изпълняват алтернативни на PhysX задачи.

Intel представи три нови процесора за Socket LGA 775


Очевидно Intel не е забравилна напълно за платформата Socket LGA 775, тъй като компанията продължава да разработва и обявява нови модели за нея. Последните новини около LGA 775 са за представянето на три процесора от страна на Intel – моделите Core 2 Quad Q9500, Pentium E6600 и Celeron E3400.

Както може да се види от типа на процесорите от Intel явно са предпочели да представят по един процесор за всяка от най-разпространените пазарни ниши. Първият от изброените три процесора – моделът Core 2 Quad Q9500 представлява четириядрен чип работещ при тактова честота от 2,83GHz и честота на FSB шината 1333MHz. Ако ви изглежда доста подобен на вече наличният модел Core 2 Quad Q9550 не се притеснявайте – наистина двата процесора са почти идентични. Единствената разлика между тях е в размера на кеш паметта от второ ниво – докато при Q9550 тя е с обем 12МВ при Q9500 L2 кешът е редуциран до 6МВ. Цената на която ще се предлага този модел е $183.


Второто от трите нови предложения на Intel е моделът Pentium E6600. Той представлява двуядрен процесор работещ при тактова честота от 3,06GHz при честота на FSB шината от 1066MHz. Ядрото използвано при него е Wolfdale-2M, като процесора разполага с общо 2МВ кеш памет от второ ниво. Цената на която ще се предлага този модел е доста примамлива за потребителите търсещи варианти с цена до $99 – Intel Pentium E6600 ще се предлага с цена от около $84.

Третият модел представен от Intel е бюджетният процесор Celeron E3400 работещ на честота от 2,6GHz и честота на FSB шината от 800MHz. Обемът на кеш паметта от второ ниво при този модел ще е 1МВ, като цената му съвсем логично съответства на пазарният сегмент към който е ориентиран – Celeron E3400 ще се предлага на цена от около $53.

Освен представените три модела Intel също така обяви, че ще редуцира цените на някои от вече наличните модели. Става въпрос за процесорите Pentium E6500 чиято цена вече ще е $74 вместо досегашните $84; Pentium E5400 с редукция на цената от $74 на $64 и Celeron E3300 чието намаление отново е с $10 – от $53 на $43.

понеделник, 18 януари 2010 г.

Корейци спечелиха световното по SMS-и


Средно 3,5 символа в секунда въвеждат най-добрите състезатели на шампионата

Южнокорейски екип спечели първо място на световното състезание за най-бързо писане на SMS съобщения. Победителите получиха награда в размер на 100 000 долара, предаде Асошиейтед Прес.

В щампионата са участвали отбори от 13 страни. Всеки екип е бил съставен от двама души, единият от които набира текст на QWERTY-клавиатурата на мобилния телефон, а вторият - на цифровата.

Участниците от САЩ, Канада, ЮАР, Австралия и Нова Зеландия са писали съобщенията на английски език, а останалите - на родния си. Журито е оценявало не само скоростта на набиране на текста, но и наличието на грешки.

Второ и трето място в надпреварата заемат САЩ и Аржентина. 16-годишната Кейт Мур от американския отборо е набирала средно по 3,5 символа в секунда с цифровата клавиатура.

Ще публикуват цял том от Дон Кихот в Twitter


Инициативата на испански дизайнер цели да внесе култура в микроблогърската мрежа

Едва ли има по-необичайно място за публикуване на книги от Twitter. Но ето че група ентусиасти са решили да вместят в микроблогърския сайт първия том на знаменитата възрожденска творба Дон Кихот, съобщи Гардиън.

За книгата на Сервантес от 470 печатни страници ще са необходими 8200 съобщения по 140 символа в Twitter.

Но не това е най-трудното. Всеки пост трябва да излиза от един посетител на сайта на проекта -Twijote. Инициаторите са оптимисти, че за една година ще успеят да реализират проекта, става ясно от думите на Пабло Лопес, дизайнер от Виго, Испания.

Замисълът е да се покаже, че в социалните мрежи може да има и култура. Проектът е напълно в духа на борците с вятърни мелници. Все пак идеята вече има привърженици в Испания, Латинска Америка и в някои испаноезични региони във Флорида, САЩ.

Съмнения за бъдещето на WiMAX налягат оператори


LTE сякаш е по-перспективната мобилна технология

Бъдещето на технологията за мобилен интернет WiMAX е подложено на съмнение не само от анализаторите на пазара, но и от самите оператори. Американският телеком Clearwire, например, който е един от първите доставчици на WiMAX услуги, се съмнява в перспективите за стандарта, предаде CNET News.

Ръководството на компанията счита, че технологията LTE/4G ще надделее в конкурентната надпревара. Clearwire не изключва дори да се откаже от WiMAX услугите.

На потребителите им е все едно каква технология използва техният доставчик. Важни са скоростта на предаване на данни и устойчивостта на сигнала, коментира Майк Сиверт, главен търговски директор на Clearwire.

Съмненията на оператора за бъдещето на WiMAX са породени от нарастващата поддръжка на LTE от страна на конкурентни телекоми. LTE осигурява по-широко покритие, за сметка на достъп до интернет от различни оператори.

По-рано в перспективите за WiMAX се усъмни и финландският гигант
Nokia. Според най-големия доставчик на мобилни телефони, към 2015 година LTE ще остане единственият стандарт за 4G комуникации.